Primăria Focșani dă din nou bani pentru reabilitarea parcului central și înlocuiește dalele din Piața Unirii, deși zona a fost amenajată cu bani europeni

Data:

Primăria Focșani vrea să reabiliteze din nou aleile din Grădina Publică, valoarea lucrărilor fiind estimată la circa 500.000 de euro, deși parcul a fost reamenajat în urmă cu opt ani pe fonduri europene. Proiectul european a vizat reabilitarea centrului orașului, Piața Unirii, Grădina Publică, și a costat nu mai puțin de 9 milioane de euro, însă lucrările au fost prost făcute. La puțin timp după inaugurare, dalele cu care a fost pavată piața centrală au început să se spargă, de pe obeliscul proaspăt reabilitat au început să cadă plăci, iar aleile parcului se transformă în mlaștină la fiecare ploaie. 

Bani cu nemiluita, de la buget, pentru proiectul ratat

Direcția de Dezvoltare Servicii Publice a Primăriei Focșani, care administrează zona, a scos la licitație contractul privind reabilitarea aleilor din Grădina Publică, punând la bătaie pentru acest lucru suma de 2,169 milioane de lei, adică 500 de mii de euro (link aici). A fost aleasă o procedură simplificată pentru realizarea investiției care, potrivit caietului de sarcini, ar urma să se realizeze în cinci luni de la semnarea contractului de execuție. 

Aleile din Grădina publică au fost acoperite cu un praf de cretă care intră în ochii oamenilor la cea mai mică adiere de vânt, iar când plouă totul se transformă într-o imensă mocirlă. Asta deși inițial arhitecții au promis că vor arăta ”ca la Paris”. 

De asemenea, în cadrul proiectului, Grădina publică din Focșani, unde se aflau castani seculari, a fost pur și simplu defrișată pentru a se face loc unor clădiri destinate comercianților. Clădirile, care nu se încadrează în arhitectura parcului vechi, sunt goale, chiriile pentru spațiile comerciale fiind între 2 și 5 euro/mp, un preț neatractiv. Mai mult, spațiile comerciale nu dispun de grupuri sanitare sau sistem de încălzire. Excepție fac câțiva agenți economici care au riscat și au deschis magazine de artizanat. De fapt, motivația defrișării fostei Grădini publice a fost, în proiectul pe bani europeni, încurajarea artizanatului și a meșteșugurilor populare. La opt ani de la inaugurare, însă, în Grădina publică au răsărit terase cu mici și bere, chioșcuri cu vată de zahăr și popcorn, un wc public în mijlocul zonei de promenadă, dar și un magazin de chiloți. 

120 de euro înlocuirea unei plăci din pavajul Pieței Unirii

Direcția de Dezvoltare a primit, recent, de la buget, 75.000 lei pentru a înlocui 135 de plăci de granit deteriorate din Piața Unirii, iar, la un calcul simplu, o bucată de granit se va înlocui cu  120 de euro, adică undeva la aproape 600 lei/placa. Alocarea acestei sume a fost criticată de opoziție, deputatul PNL Ion Ștefan organizând o conferință de presă pe această temă, acuzând cheltuirea banului public fără limite. (foto Piata Unirii cost poze PNL)

Proiect câștigat de Europroiect, firma cumnatului lui Nini Săpunaru 

Suprafața de alei din Grădina Publică care va fi supusă modernizării este de 3.980 mp, cu o lățime cuprinsă între 1,20-1,60 mp. Potrivit proiectului, care a fost realizat de firma EuroProiect, se vor executa mai multe lucrări, iar aleile vor fi îmbrăcate, pe o fundație de beton, cu marmură Vratsa de culoarea crem deschis, în grosime de 3 cm, cu suprafață antiderapantă.

Monumentul Unirii, în reabilitare care nu se mai termină

Monumentul Unirii, „Obeliscul”, așa cum e denumit de focșăneni, operă a marelui sculptor Ion Jalea, are de suferit și acum de pe urma lucrărilor de reabilitare.

După consolidarea făcută tot în cadrul proiectului, recent, o placă din marmură roșie a căzut din vârful obeliscului, autoritățile focșănene fiind nevoite să închidă zona, de teamă să nu se întâmple o tragedie. Acestea au constatat că mai sunt și alte bucăți de marmură care stau să cadă de pe monument din cauza trepidațiilor la care a fost supus monumentul în timpul lucrărilor de amenajare a pieței. Astfel, de doi ani, Obeliscul este acoperit cu schele sau cu o mușama imensă, deși autoritățile promiteau că, la sărbătorirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, în an cetenar, simbolul Unirii va fi reabilitat și redat publicului. 

Istoria proiectului

Proiectul de reabilitare a centrului istoric al Focșaniului este cel mai amplu proiect urban derulat cu fonduri europene de administrația orașului de pe Milcov. Valoarea acestuia a fost de circa 9 milioane de euro (85% finanțare nerambursabilă) și a cuprins reabilitarea parcului central, a Pieței Unirii, a Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia” și recondiționarea parțială a Cinematografului „Balada”. Demarat în 2007 și finalizat în 2011, cu doi ani întârziere, proiectul care trebuia să schimbe fața orașului s-a transformat într-un coșmar: grădina cu castani a fost mutilată, aleile sunt acoperite cu un praf de cretă care intră în ochii oamenilor la cea mai mică adiere de vânt, iar dalele din Piața Unirii se sparg după fiecare eveniment. Doar reabilitarea celor două clădiri a adus un plus de valoare zonei.

Proiectul a început în 2007, având termen de finalizare 18 luni, însă a fost inaugurat abia pe 26 septembrie 2011, în prezența lui Victor Ponta. Lucrările au fost atribuite, prin licitație, firmei Unicom din Galați, societate care a dat faliment în timpul derulării proiectului. Execuția a fost preluată de firme locale, abonate la bani publici. Printre acestea se numără Mavi Beton, care aparține Corinei Trifan, directoarea Monitorului de Vrancea, ziarul de casă al șefului PSD Vrancea, Marian Oprișan. Și Ilimar SRL, firma fostului prefect USL Kanty Popescu, a furnizat copaci și flori în cadrul proiectului.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea 24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent redactor-șef la publicația Vrancea24, Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent Academia Cațavencu, Ziua și Cotidianul, realizator de talk-show la Realitatea TV Focșani si TV Diplomatic Focșani, corespondent Romania TV pana in 2014. De asemenea, este coordonator al Realitatea de Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...