Datorii de 10 milioane de euro la Primăria Iași. Furnizorii, neplătiți

Data:

Datorii de 10 milioane de euro înregistra Primăria Iaşi la finalul lunii septembrie. Aceşti bani reprezintă, în ponderea cea mai mare, plăţi neefectuate către diverşii furnizori cu care municipalitatea are încheiate contracte.

Informaţia apare în corespondenţa pe care Primăria o are cu băncile interesate să crediteze instituţia cu suma de 200 milioane lei, fonduri care vor fi utilizate exclusiv pentru asigurarea combustibilului necesar încălzirii oraşului pe timp de iarnă.

„Referitor la suma de 52.796.871,43 lei (…) precizăm că aceasta reprezintă totalul plăţilor restante înregistrate la 30.09.2023, la nivelul bugetului local. În cadrul acestora, cea mai mare pondere (de peste 60%) o au obligaţiile municipalităţii, datorate şi neachitate către furnizori, pentru bunurile livrate şi serviciile prestate în baza contractelor existente (…) urmate de sumele ce urmează a fi achitate către furnizorii de imobilizări”, se arată în răspunsul Direcţiei de finanţe locale la o solicitare de clarificare adresată de o instituţie bancară.

Citește și Lovitură de aproape 4 mil. euro în faţa Gării Nicolina. Proces cu acte din 1941

În acelaşi timp, a adăugat Primăria, suma include şi plăţile restante ale ordonatorilor secundari şi terţiari de credite, care sunt finanţaţi integral din bugetul local.

„Subliniem că, în cadrul Municipiului Iaşi, există permanenta preocupare pentru achitarea tuturor obligaţiilor financiare către furnizorii municipalităţii, în funcţie de încasările bugetului local”, se mai precizează în răspuns, act care este semnat şi de primarul Mihai Chirica.

Sursele Ziarului de Iași au declarat încă din vara acestui an că Primăria are dificultăţi financiare, în condiţiile în care multe dintre plăţi sunt întârziate.

Cea mai mare presiune pe bugetul local în acest an a fost pusă de sistemul de termoficare – doar plata certificatelor verzi (impuse de UE pentru emisiile poluante de la CET Holboca) a ajuns la circa 21 milioane euro, în timp ce achiziţia cărbunelui şi transportul au depăşit pragul de 60 milioane euro.

Mai multe, în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...