Procesul vameșilor și polițiștilor de frontieră acuzați de mită, lungit cu anii | Monitorul de Botoșani

Data:

spot_img

Procesul vameșilor și polițiștilor de frontieră acuzați de mită. Cei 27 de lucrători vameși și polițiști de frontieră, printre care se află și cinci botoșăneni,  trimiși în judecată în primăvara lui 2023 de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Iași pentru luare de mită și trafic de influență, vor răspunde în fața judecătorilor pentru faptele comise.

După aproape un an de dezbateri în Camera preliminară, Tribunalul Vaslui a constatat legalitatea sesizării instanței, a efectuării actelor de urmărire penală și a administrării probelor și a dispus începerea judecății cauzei.

Într-un singur caz, magistrații au decis sesizarea Curții Constituționale pe o serie de excepții invocate privind neconstituționalitatea unor dispoziții din Codul penal sau Codul de procedură penală. Doar că procesul ar mai putea întârzia întrucât toți inculpații au decis să conteste hotărârea la Curtea de Apel Iași. Prin urmare, procedura din Camera preliminară va continua.

Citește și: O lege care ușurează accesul românilor la arme de foc, adoptat în Parlament

Procesul vameșilor și polițiștilor de frontieră acuzați de mită. Șpăgi între 50 și 250 de euro

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iulie 2021 – septembrie 2022, cei 13 lucrători vamali și 14 polițiști de frontieră, printre care și unii care își desfășurau activitatea în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca și Biroului Vamal Stânca, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.

„În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari”, au invocat procurorii DNA.

Continuarea, în Monitorulbt.ro

Citește și: Cine are curajul de a nu juca după regulile lui Putin, plătește un preț cumplit | INTERVIU

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Monitorulbt.ro)

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related