China a aselenizat pe partea întunecată a Lunii cu o navetă fără echipaj | Aktual24

Data:

China a aselenizat pe partea întunecată a Lunii cu o navetă fără echipaj, duminică, depășind un obstacol cheie în misiunea sa istorică de a colecta primele mostre de rocă și sol din aceasta zonă, transmite Reuters.

Nava Chang’e-6, echipată cu o serie de instrumente și propriul lansator, a aselenizat într-un crater de impact gigantic numit Bazinul Polul Sud-Aitken, pe partea dinspre spațiu a Lunii, la ora 6:23 a.m., ora Beijingului (2223 GMT), a anunțat Administrația Națională Spațială Chineză.

Misiunea „implică multe inovații inginerești, riscuri ridicate și dificultăți mari”, a precizat agenția într-un comunicat. „Sarcinile utile transportate de modulul de aterizare Chang’e-6 vor funcționa conform planului și vor efectua misiuni de explorare științifică”.

Citește și: CSM vrea să amâne legea grefierilor și pune judecătorii șefi să semneze, după ce a aprobat o normă cu „deficiențe majore”

Este a doua misiune a Chinei pe partea îndepărtată a Lunii, o regiune în care nicio altă țara nu a ajuns. Partea Lunii orientată perpetuu în direcția opusă Pământului este presărată cu cratere adânci și întunecate, ceea ce face ca operațiunile de comunicare și de aselenizare robotizată să fie mai dificile.

Având în vedere aceste provocări, experții lunari și spațiali implicați în misiunea Chang’e-6 au descris faza de aselenizare ca fiind un moment în care șansele de eșec sunt cele mai mari.

„Aselinarea pe partea îndepărtată a Lunii este foarte dificilă, deoarece nu ai comunicații în vizibilitate directă, te bazezi pe o mulțime de verigi din lanț pentru a controla ceea ce se întamplă sau trebuie să automatizezi ceea ce se întâmplă”, a declarat Neil Melville-Kenney, ofițer tehnic la Agenția Spațială Europeană, care lucrează cu China la una dintre încărcăturile utile ale misiunii Chang’e-6.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: O lege care ușurează accesul românilor la arme de foc, adoptată în Parlament

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

665 de sesizări de incidente electorale în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, au fost primite 665...

Un tânăr de 17 ani, salvat cu elicopterul după un accident în Masivul Retezat | VIDEO

Un tânăr de 17 ani, salvat cu elicopterul după...

Adrian Năstase, implicat într-un caz de corupție investigat de procurorii austrieci | Aktual24

Adrian Năstase, implicat într-un caz de corupție. Potrivit Parchetului...