Procurorul Sorin Lia, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Data:

Procurorii desemnați pentru anchetarea magistraților l-au trimis în judecată pe procurorul Sorin Lia, alături de alți cinci colegi de dosar, sub acuzația de abuz în serviciu. Potrivit portalului instanțelor, procesul va fi judecat de Curtea de Apel Craiova și nu are stabilit primul termen de judecată.

Reținut preventiv și ulterior propus pentru arestare, fostul prim procuror al Parchetului Corabia, Sorin Lia, a scăpat de arest atât la Curtea de Apel Craiova cât și la instanța supremă.

„Curtea constată că în propunerea de arestare preventivă deşi sunt indicate expres normele legale pretins încălcate de acesta, acestea sunt unele cu caracter general, care nu prescriu în mod obligatoriu o conduită a cărei încălcare să poată fi decelată la nivel de suspiciune rezonabilă în prezenta cauză”, arată Curtea de Apel Craiova în motivarea din 11 mai 2023.

Instanța mai precizează că „dincolo de insuficienţa probelor care să justifice în mod rezonabil presupunerea că inculpatul a săvârşit infracţiunile ce i se impută în prezenta cauză, pentru dispunerea unei măsuri preventive este necesară şi îndeplinirea altor condiţii, printre care proporţionalitatea cu gravitatea acuzaţiei şi necesitatea acesteia pentru realizarea scopului definit de art. 202 alin. 2 Cod procedură penală”.

Citește și: Presiuni tot mai mari ca profesorii să iasă din grevă. Inspectori, directori de școală, lideri de sindicat lucrează pentru a opri protestul

Cerere respinsă

După respingerea celor două cereri succesive de arestare preventivă, Lia a solicitat procurorului general ca dosarul să fie preluat la centru, fiind invocate o serie de presiuni si imparțialitatea procurorului de caz și a polițiștilor care au lucrat dosarul.

Din moment ce cazul a fost trimis în judecată, rezultă că cererea procurorului Lia a rămas fără răspuns.

Sorin Lia este copreşedinte al Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie, a condus Parchetul Judecătoriei Corabia, unitate unde lucrează şi în prezent, iar în anul 2022 a pierdut alegerile în turul doi pentru funcţia de membru al CSM.

Stagiarul promovat

El a fost reţinut pe 10 mai de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova sub acuzaţia că, în calitate de procuror coordonator, ar fi intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta din urmă să pronunţe o anumită soluţie, favorabilă unui inculpat dintr-un dosar penal. Fostul stagiar este în prezent delegat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

De asemenea, Sorin Lia s-ar fi folosit de funcţia de conducere emiţând retroactiv, pe numele său, un ordin de deplasare nereal, prin care a atestat faptul că a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu, pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză.

El a folosit acest ordin în faţa organelor de Poliţie rutieră. Față de acestă acuzație, un judecător a stabilit că magistratul nu a încărcat legislația primară, deci nu se susține acuzația de abuz în serviciu.

Procurorul mai este acuzat că ar fi intervenit la conducerea unui Inspectorat judeţean de poliţie pentru ca un prieten de-al său, care era lucrător de poliţie, să fie mutat la o altă structură.

El este acuzat şi că a comunicat către persoane neautorizate, prin intermediul unui lucrător de poliţie, informaţii nedestinate publicităţii din mai multe dosare.

Urmărește PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...