Raportul candidați bărbați vs. candidați femei, mereu în favoarea primilor. Stereotipuri de gen și dublu standard | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Raportul candidați bărbați vs. candidați femei. Bărbații domină listele electorale și în Iași. Listele electorale privind alegerile locale, care se vor desfășura pe data de 9 iunie, arată clar că bărbații alcătuiesc marea parte a candidaților.

Spre exemplu, numărul total al candidaților pentru Consiliul Județean (consilieri) este de 325. Dintre aceștia, 75% sunt bărbați și doar 25% sunt femei.

Candidați bărbați vs. candidați femei

Mai departe, dacă ne raportăm strict la Consiliul Local Iași (consilieri), vorbim despre un total de 269 de candidați, 187 fiind bărbați (69,6%) și 82 femei (30,5%).

Citește și: Marea Neagră este amenințată cu ocuparea completă… de către meduze

Din cele 9 partide, cele mai puține femei se regăsesc pe listele partidului PP (20%) și partidul PUSL (23,3%), iar cele mai multe pe listele de la PSI (61%), AUR (39,5%), SOS România, partidul Dianei Șoșoacă (39,5%), UDMR (30,2%).

Pentru șefia Consiliului Județean s-au înscris 8 candidați, printre bărbați (88%) existând o singură femeie, Iuliana Rățoi de la Partidul ,,Pro România” (12%).

Pentru primărie sunt 9 candidați, adică 8 bărbați (88,8%), și o singură femeie, Cosette Chichirău de la Partidul ,,Curaj” (11,2%).

În 2022, Gabriela Firea a depus în Parlament un proiect de lege prin care femeile să ocupe 30% din listele de la alegerile locale și în consiliile de administrație ale companiilor de stat.

Admiterea în clasa a V-a, un coșmar: copii de 10-11 ani susțin și 4 examene în două săptămâni | Ziarul de Iași – PRESShub

De ce nu candidează mai multe femei?

Totodată,  întrebându-ne de ce majoritatea femeilor nu participă la viața politică, am cerut răspunsuri de la psihoterapeutul ieșean Mioara Claudia Rusu.

„E greu de crezut, dar în majoritatea țărilor lumii de astăzi, femeile sunt încă văzute ca ființe umane de clasa a doua. (….) Cercetătorii au confirmat că până la 10% dintre țările din întreaga lume sunt conduse de femei. Apoi, stereotipurile de gen și dublu standard. Atribuirea statusurilor în societate în funcție de gen și faptul ca ce e permis unui bărbat nu e permis unei femei sau i se acceptă mai greu și aici vorbim și de discriminare de gen”, a declarat aceasta.

Articolul integral, în Ziarul de Iasi


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden. Constantin Dan Cazacu...

Software-ul controversat folosit de Simion în campania sa propagandistică | Aktual24

Software-ul controversat folosit de Simion în campania sa propagandistică...