Refugiații ucraineni au fost lăsați de izbeliște de statul român. Cei care i-au găzduit încă așteaptă decontarea sumelor restante

Data:

Refugiații ucraineni au fost lăsați de izbeliște de statul român, deși li s-a promis protecție. Iar de banii pe care îi datorează proprietarilor care au găzduit oameni fugiți din calea războiului autoritățile nici nu-și mai amintesc. Ajutorul financiar pentru refugiați întârzie de luni de zile și, pentru unii dintre ei, aceasta e singura sursă de venit, scrie Context.ro.

Mulți dintre românii care i-au cazat încă așteaptă să li se deconteze sumele restante chiar și din anul 2022, deși programul 50/20 s-a încheiat în luna mai 2023. Haosul birocratic și lipsa de transparență a Statului au creat, dintr-un ajutor necesar în vreme de război, un subiect fierbinte care pune la îndoială capacitatea autorităților române de a contribui la salvarea oamenilor care fug din calea bombardamentelor rusești. Între timp, Guvernul susține că este în căutare de soluții.

Am ieșit din subsol în stradă

Svetlana Klymenko, o refugiată  de 44 de ani din Bahmut, a povestit pentru Context.ro că a venit în România împreună cu fiica de 13 ani și mama sa, în aprilie anul trecut.

„Am rămas fără casă, a dispărut, ca și orașul, sunt șterse de pe fața pământului (…) Am aruncat câteva lucruri în rucsac și cu inima strânsă am fugit la subsol. Am ieșit din subsol în stradă și am văzut trupul zdrobit al unui băiețel de 2 ani. Avea doar 2 ani”, a povestit femeia pentru Context.ro.

Citește și: Doi elevi care au insultat o profesoară trebuie să-i plătească daune de 30.000 de lei

„Soțul meu i-a scos pe vecinii noștri de sub dărâmături, ce mai rămăsese din ei, și i-am îngropat (…) Nu vreau ca nimeni să vadă ceea ce am văzut noi și să treacă prin ce a trebuit să treacă familia mea”, a mai spus ea.

A primit ajutorul pentru doar două luni din cele șase restante

Svetlana, care suferă de epilepsie, spune că nu s-a descurcat să găsească un medic în România și că boala ei o împiedică să muncească. Din cauza plăților întârziate de către statul român, ia în considerare să se întoarcă în Ucraina, unde au rămas soțul și fiica cea mare. A primit ajutorul pentru doar două luni din cele șase restante, așa că nu are nici bani să plece.

„Plățile întârzie. Nu avem nici măcar bani de bilet către Ucraina”, spune Svetlana.

Kateryna Bialystocka a fost nevoită să plece anul trecut din Ucraina, regiunea Herson, împreună cu fiul și mama sa. Au fost ajutați de voluntari români din Constanța pentru a-și găsi o locuință în cadrul programului 50/20. A agreat cu proprietarul să le dea cei 20 de lei pentru mâncare atunci când încasa banii de la stat, dar apoi plățile au întârziat să apară.

Continuarea în Context.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Peste 300.000 de persoane, la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc

Credincioşi din întreaga lume s-au adunat, sâmbătă, la pelerinajul...

Protest pro-Palestina la București. Manifestanții condamnă masacrul din Gaza

Protest pro-Palestina la București, sâmbătă, după ce manifestări similare...

O navă s-a scufundat în Marea Neagră. Trei persoane dispărute

Trei persoane sunt date dispărute după ce o navă...

În căutarea planetelor locuibile. Au început lucrările la cel mai mare telescop din lume | Aktual24

Marea Britanie este pregătită să construiască cel mai mare...