Rishi Sunak a devenit cel de-al 57-lea prim ministru britanic

Data:

Revenit de la Palatul Buckingham unde a fost desemnat oficial de suveran în funcția de prim ministru, Sunak a ținut primul său discurs în această capacitate în față reședinței sale oficiale de la numărul 10, Downing Street.

De la început a frapat tonul total diferit față de cel al predecesorilor săi direcți, Liz Truss și Boris Johnson: cu sobrietate, noul premier a menționat imediat criza economică. „În acest moment, țara noastră se confruntă cu o criză economică profundă. Urmările Covid încă mai persistă.” și-a început el discursul.

După ce a adus cutumiarul omagiu lui Truss care a părăsit Downing Street cu numai două ore înainte el a amintit erorile acesteia: „Nu s-au născut din rea voință sau din intenții rele, dimpotrivă. Dar totuși greșeli.” a spus el.

Numită în funcție pe 6 septembrie, Truss a anunțat un plan de reduceri masive de impozite, finanțate prin împrumuturi bugetare, care au provocat o prăbușire a cursului lirei sterline la cel mai jos nivel istoric în raport cu dolarul și creșterea importantă a ratei dobânzilor pe care guvernul le plătește la împrumuturile pentru acoperirea deficitului bugetar.

Sunak avertizase împotriva unor astfel de măsuri în timpul campaniei electorale din vară pentru alegerea liderului Partidului Conservator, în care a fost învins de Truss. Acum el a anunțat că greșelile vor fi remediate și se așteaptă ca luni 31 octombrie să fie anunțate nu doar creșteri de impozite ci și reduceri de cheltuieli bugetare. Premierul Sunak a spus că nu dorește să lase datorii pe seama generațiilor viitoare.

Națiunea deasupra politicii

După ce i-a adus un omagiu și lui Boris Johnson, el a reamintit de victoria din alegeri din 2019 când acesta conducea partidul, spunând că această victorie este una a manifestului Partidului Conservator și că intenționează să îndeplinească promisiunile făcute atunci, revenind la linia normală și îndepărtându-se de intențiile lui Truss, care nu aveau nicio validitate electorală, titrează RFI Romania.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis are și susținerea Turciei | Revista22

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis...

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi achiziționate din Kazahstan | Aktual24

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi...

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață | Deutsche Welle

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață,...