70% dintre români spun că au rude în străinătate

Data:

70% dintre români spun că au rude în străinătate. Peste 80% consideră că românii din Diaspora trebuie să aibă dreptul de a vota la alegerile din România.

Numărul românilor care au rude în străinătate a crescut considerabil în ultimul deceniu, în schimb numărul românilor care spun că rudele din străinătate le trimit bani s-a înjumătățit.

Aproape 70% români declară că au rude în străinătate, mai mulţi decât în urmă cu 10 ani, şi aproape 20% dintre aceştia spun că rudele din străinătate le trimit bani.

În urmă cu 10 ani, procentul românilor care primeau sprijin financiar de la rudele din străinătate a fost dublu, conform datelor unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. 

De asemenea, în opinia a 68,1% dintre cei chestionaţi, cei plecaţi în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor. 

Procentul celor care consideră că românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România a crescut de la 74,9% în iunie 2013, la 84,4% în prezent.

Citește și Oana Popescu Zamfir: Europa se întinde până acolo unde găsește state dispuse să se alinieze cu UE

Contribuția românilor din străinătate 

Potrivit sondajului, 69% dintre români declară că au rude plecate în străinătate (faţă de 51.8% în iunie 2013), în timp ce 31% răspund negativ (faţă de 48.2% în iunie 2013).

În opinia a 68.1% dintre cei chestionaţi, românii plecaţi în străinătate contribuie semnificativ la nivelul de trai al românilor din ţară (faţă de 56.8% în iunie 2013). 

24.3% sunt de părere că românii plecaţi în străinătate contribuie puţin la nivelul de trai al românilor din ţară (faţă de 30.8% în iunie 2013), iar 7.7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare (faţă de 12.4% în iunie 2013).

Citește și Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, prins într-o mașină furată, alături de un alt deputat

Dreptul la vot al românilor din Diaspora

În privința dreptulului de a vota la alegerile din România pentru românii din străinătate, 84.4% dintre participanţii la sondaj răspund cu DA (faţă de 74.9% în iunie 2013), iar 13.4% cu NU (faţă de 15.1% în iunie 2013). Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 2.2% din total eşantion (faţă de 10% în iunie 2013).

„Toate aceste date arată că narativele ostile diasporei promovate într-o vreme în spaţiul public românesc au pierdut masiv din tracţiune, nebeneficiind de susţinerea opiniei publice.

Recunoaşterea contribuţiei românilor din diaspora la nivelul de trai al românilor vine însoţită de creşterea spriijinului pentru ideea că românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România”, potrivit lui Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Datele sondajulului de opinie au fost culese în perioada 20-27 noiembrie, prin metoda CATI, pe un eșantion de 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%. (Monitorul de Cluj)

Sursa foto – Pixabay

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întâlnirea Vladimir Putin – Xi Jinping. Reacția partenerilor economici

Întâlnirea Vladimir Putin - Xi Jinping. Reacția partenerilor economici...

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit | Aktual24

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit...

CRINK sau noua „axă totalitară”, un pericol la adresa drepturilor omului

CRINK sau noua „axă totalitară", un pericol la adresa...

Rezerve importante de petrol și gaze, descoperite de Rusia în Antarctica Britanică. Ce conflicte se întrevăd | Aktual 24

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj...