România nu va trimite militari în Ucraina

Data:

România nu va trimite militari în Ucraina, a declarat Klaus Iohannis, la întâlnirea cu președintele Macedoniei, Jakov Milatović, de marți, de la București.

„O posibilă trimitere de combatanţi nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO”, a declarat acesta, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist.

Potrivit președintelui, România nu va trimite soldați în Ucraina, însă va continua să susțină statul vecin prin multe alte mijloace.

România nu va trimite militari în Ucraina. Franța ar fi dispusă

Președintele Franței a declarat, la finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat, în februarie, la Paris, în jur de 20 de şefi de stat şi de guvern, că nu este exclus ca unele țări NATO să trimită trupe pe front.

Emanuel Macron a menționat că, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, „în dinamică nimic nu poate fi exclus şi trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război”.

La București, marți, președintele Româniai a fost rugat, de un jurnalist, să comenteze această posibilitate avansată de liderul francez.

„O posibilă trimitere de combatanți în Ucraina nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, fiindcă Ucraina nu este Aliat NATO.

În rest, dacă există înțelegeri bilaterale între un stat și Ucraina pe orice temă, atunci aceste chestiuni țin strict de înțelegerea respectivă bilaterală. România nu va trimite combatanți în Ucraina”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și Calculele PSD și PNL pentru Primăria București. Scorul surprinzător obținut de Ionuț Lupescu

România susține Ucraina în continuare

Iohannis a mai spus că România va continua să sprijine Ucraina cât timp este nevoie.

Președintele a precizat că, în discuțiile avut cu omologul său din Muntenegru, au abordat, printre altele, și problema securității din regiune, în contextul războiului din Ucraina care durează mai bine de doi ani

„În ceea ce privește agenda de securitate, am salutat măsurile ferme luate de Muntenegru, de la începutul războiului din Ucraina, ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei, în special în ceea ce privește alinierea la deciziile Uniunii Europene în domeniul politicii externe și de securitate, inclusiv cu privire la sancțiuni”, a mai declarat Iohannis.

Cei doi lideri au discutat și despre reconstrucția Ucrainei, proces în care România intenționează să participe. Aceștia au abordat și consecințele și impactul războiului asupra păcii și stabilității în regiunea celor două țări.

Citește și: Iohannis intră în competiția pentru secretar general al NATO. Susține că nu renunță la funcție

România sprijină și statele din Balcani împotriva Rusiei

Președintele Jakov Milatović a discutat cu Iohannis și despre eforturile depuse de Republuca Moldova pentru a diminua efectele războiului.

„În ceea ce privește Republica Moldova, am evidențiat eforturile autorităților de la Chișinău în combaterea efectelor războiului hibrid și am prezentat sprijinul consistent al României în domenii precum avansarea reformelor, întărirea rezilienței și procesul de integrare europeană” a declarat Klaus Iohannis.

Președinții au căzut de acord cu privire la importanța dezvoltării unui dialog aprofundat despre securitatea în zona Balcanilor

„Am agreat totodată necesitatea dezvoltării unui dialog cât mai aprofundat pe tema securității în regiunea Balcanilor. Ca parteneri în cadrul NATO, am subliniat că este foarte important să construim un spațiu comun al rezilienței împotriva dezinformării și a campaniilor maligne lansate de Federația Rusă”, a declarat liderul român.

Klaus Iohannis a dat asigurări că România va continua să sprijine Muntenegru, dar și celelalte state din Balcanii de Vest în lupta lor de a limita influențele care au ca scop să destabilizeze venite din partea Rusiei

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă | De Brăila

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă. Tânărul...