Rușii au pus Iașul pe harta războiului electronic | Ziarul de Iași

Data:

Rușii au pus Iașul pe harta războiului electronic, sistemul global de navigație prin satelit și GPS (Global Positioning System) sunt afectate.

Iașul, Bacăul, Galațiul și Constanța au început să fie frecvent supuse activităților de război electronic al armatei rusești. Bruiajul a început undeva prin luna aprilie și a continuat toată luna mai.

Bucureștiul, Ploieștiul și Iașiul erau, pe 20 mai, în „zona galbenă”, cu atacuri de valoare medie, în aceeași zonă fiind și trei localități din Bulgaria: Russe, Varna și Burgas. Afectate ar trebui să fie zborurile avioanelor, care se bazează pe GPS.

Armata Română a luat contramăsuri

Citește și: Românca închisă în China se stinge în indiferența autorităților române. „Cum să rămâi indiferent știind că i-au căzut dinții din gură din pricina inaniției?”

Conducerea Aeroportului Iași spune că nu sunt probleme, deocamdată. Rușii folosesc războiul electronic pentru a perturba direcția rachetelor ucrainenilor. Armata română spune că operează deja contramăsuri.

Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă a emis un avertisment zilele trecute cu privire la faptul că Federația Rusă a declanşat un război electronic în zona de est a României.

Concret, Rusia perturbă sistemele globale de navigaţie prin satelit din zona Mării Negre, prin aceste perturbări sistematice fiind afectate securitatea aeriană şi funcţionarea porturilor și operațiunile portuare.

Perturbarea sistemelor de navigație prin satelit, în special în regiunile Mării Baltice și Mării Negre, a atras, în ultima perioadă, tot mai multă atenție.

Rusia folosește tehnici avansate de bruiaj jamming și spoofing

Capacitățile de război electronic ale Federației Ruse reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor GNSS (sistemul global de navigație prin satelit), utilizând tehnici avansate de bruiaj jamming și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora.

Citește și: Cum a fost schimbată judecătoarea din dosarul „2 Mai”

Această practică pune sub semnul întrebării siguranța navigației în zonă, avioanele comerciale fiind printre cele mai afectate. La Iași, șeful Aeroportului Iași a precizat că nu sunt îngrijorări.

„Din câte știu eu, nu sunt probleme”, ne-a spus Romeo Vatră, șeful aerogării.

„Tehnologia de bruiaj GPS (Global Positioning System) este folosită și în zonele de conflict pentru a devia rachete sau drone”, se spune în documentul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related