Scandal uriaș în Bulgaria: un bărbat și-a mutilat partenera și a fost eliberat după 3 zile. Proteste în toată țara

Data:

Bulgaria este în mijlocul unui scandal privind modul cum se raportează autoritățile la violența domestică. O tânără de 18 ani a fost desfigurată cu un cuțit, de către iubitul ei gelos, care a tăiat-o atât de grav că a avut nevoie de 400 de copci pe brațe, picioare și piept. I-a spart nasul, apoi i-a ras părul de pe cap.

În ciuda violenței extreme, tânărul de 26 de ani, din Stara Zagora, a fost reținut doar 72 de ore și apoi eliberat. Mai mult, procurorii au catalogat inițial agresiunea ca o „vătămare corporală minoră”.

După ce cazul a devenit public, un val de furie a cuprins societatea din Bulgaria. Insensibilitatea instituțiilor bulgare și creșterea numărului de cazuri de violență, inclusiv împotriva membrilor comunității LGBTQI+, au provocat un val de nemulțumire pe rețelele sociale.

Arestat abia după proteste publice

Pe 30 iulie, agresorul a fost arestat din nou, după ce s-a aflat că acesta a amenințat-o cu moartea pe victima sa. În același timp, a fost ordonată o nouă examinare medico-legală a stării femeii agresate.

Șeful adjunct al biroului procurorului districtului Stara Zagora a demisionat, la cererea procurorului general al Bulgariei, Borislav Sarafov. La rândul lor, parlamentarii bulgari își vor întrerupe vacanța de vară, pentru a trece de urgență la discutarea unor modificări legislative care să ofere o mai mare protecție împotriva violenței domestice.

Kristina Vasilieva este una dintre organizatoarele protestului din 31 iulie 2023 din Ruse, prin care locuitorii orașului și-au exprimat solidaritatea cu victima violenței de 18 ani din Stara Zagora.

Kristina Vassileva, juristă și activistă în domeniul drepturilor omului și al luptei împotriva corupției, a discutat cu PRESShub despre acest caz, dar și despre modul cum este abordată violența domestică de către autoritățile din Bulgaria.

Citește și: FOTO Miracolul naturii la câţiva kilometri de Slatina, în delta de pe râul Olt. Sute de specii de păsări de o frumuseţe rară

Oamenii sunt cumva obișnuiți cu violența

PRESShub: Doamnă Vasileva, care au fost mesajele și care sunt soluțiile la problemele violenței de gen și domestice pe care le-au transmis cei care au participat la protestul din Ruse?

Kristina Vasilieva: În primul rând, trebuie să ne uităm la aspectul emoțional al protestului. Mulți oameni s-au alăturat spontan în calitate de părinți și cetățeni ai acestei societăți! S-a dovedit că în fiecare zi oamenii se confruntă cu agresiuni și violențe sub diferite forme, fizice sau verbale, față de bărbați, femei, animale. Oamenii au venit la protest pentru că au un sentiment de impunitate și corupție în societate!

Vedem că societatea bulgară, bărbați și femei, tineri și bătrâni, reacționează puternic la cazul fetei agresate. Cum vă explicați această sensibilitate și acest angajament puternic față de problema violenței în societatea bulgară? În ce măsură energia publică a protestelor de astăzi este capabilă să provoace schimbări instituționale, legislative și sociale?

oamenii sunt cumva obișnuiți cu această violență și agresiune de zi cu zi, fără să o ceară. A devenit o parte din viața noastră. Este îngrozitor să o acceptăm așa!

Din nefericire, fiecare miracol durează trei zile și totul se uită repede. Toată lumea s-a resemnat cu faptul că instituțiile nu ajută și că acest lucru este „normal”! Este bine că nemulțumirea civică provoacă o oarecare schimbare în societatea noastră rigidă!

Un bărbat și-a tăiat partenera de 400 de ori. Protest la Ruse, împotriva modului cum au tratat autoritățile agresiunea
Un bărbat și-a tăiat partenera în Bulgaria. Protest la Ruse, împotriva modului cum au tratat autoritățile agresiunea

În ce măsură sunt instituțiile de aplicare a legii, instituțiile judiciare și statul bulgar în măsură să răspundă în mod adecvat la problema violenței de gen? Care ar putea fi conținutul politicilor și procedurilor de prevenire a violenței despre care vorbesc atât protestatarii, cât și experții?

Un răspuns adecvat ar fi ca, atunci când este prezentă orice formă de violență, nicio instituție să nu neglijeze problema, ci să acționeze în mod corespunzător situației! Pentru mine, prevenția ar trebui să existe încă din fragedă copilărie, dacă este necesar începând cu grădinița și școala primară!

Citește și: E singurul din familia lui care a mers la școală. A rămas repetent în clasa I. A luptat și a luat BAC-ul cu 9.01

Care este starea de spirit în Ruse în ceea ce privește drepturile femeilor, protecția împotriva violenței domestice și egalitatea de gen?

Mă întreb dacă și cum să răspund la această întrebare, ca nu cumva cineva să se simtă jignit,d ar la protest câțiva copii care au trecut clar prin violență au îndrăznit să vorbească.

Pentru mine orașul nu predispune la această deschidere, este cumva prea conservator. În general, oamenilor nu le place să facă mult zgomot și să dea publicității o problemă. Faptul că mulți oameni au venit la protest arată că nu este vorba de o indiferență totală!

Interviu realizat de Vladimir Mitev, de la publicația Podul Prieteniei.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Vladimir Mitev
Vladimir Mitev
Vladimir Mitev este un ziarist bulgar romanofon, care din 2015 dezvoltă blogul romano-bulgar Podul Prieteniei, o media dedicată spațiului româno-bulgar și editată în limbile celor doua țări și engleză. A colaborat sau acordat interviuri mai multor media din Bulgaria, România și străinătate, între care Baricada, Cross-border Talks, Open Democracy (Regatul Unit), Other News (Italia), Bilten (Croatia), Decât o Revista, Critic Atac, Q Magazine, Revista 22 și alte. Puteți citi aici blogul Podul Prieteniei: https://movafaq.wordpress.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Chipul unei femei de Neanderthal, reconstiuit de savanți | Aktual24

Chipul unei femei de Neanderthal, reconstituit de savanți, pe...

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...

China – Rusia, o nouă axă revizionistă? | Revista22

China - Rusia, o nouă axă revizionistă? Washingtonul a...