Serviciile consulare ale României vor putea fi accesate online, fără prezența la sediul misiunii diplomatice

Data:

Serviciile consulare ale României vor putea fi accesate online, prevede proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind activitatea consulară, inițiat de USR și adoptat marţi, în unanimitate, de plenul Camerei Deputaţilor, informează Agerpres.

Categoriile de servicii consulare care se pot solicita, respectiv presta în format electronic, documentele eliberate care se pot expedia prin servicii de curierat, procedura de depunere şi soluţionare a cererilor respective, precum şi orice alte aspecte conexe se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.

Ordinul ministrului afacerilor externe se emite în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Citește și: Ce consecințe are portofelul digital pentru români. Undă verde de la Parlamentul European

Serviciile consulare ale României. Ce modificări au fost aduse

Conform datelor statistice furnizate de către autorităţile străine Ministerului Afacerilor Externe, numărul românilor stabiliţi în străinătate este estimat la 5,7 milioane.

Aceste date nu includ cetăţenii care nu şi-au reglementat situaţia juridică în raport cu statul de reşedinţă şi nici persoanele care au dobândit şi cetăţenia statului de reşedinţă, condiţii în care dimensiunea comunităţii româneşti din străinătate este mult mai numeroasă, adaugă iniţiatorii, potrivit Agerpres.

În funcţie de tipul de serviciu consular solicitat şi de opţiunea solicitantului, documentele se vor putea ridica personal, se vor putea expedia prin servicii de curierat cu suportarea cheltuielilor de expediţie, ori se vor putea transmite în format electronic. Diplomaţii cu atribuţii consulare şi funcţionarii consulari vor utiliza semnături electronice calificate.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.62/2019 privind activitatea consulară a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Legea merge la promulgare.

Citește și: Podurile din Vladimir. Între o sărbătoare locală și condamnare penală în satul celui care cerea abolirea jafului acum 200 de ani

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Camera Deputaților / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marinar de pe nava scufundată în Marea Neagră, transportat la spital

Marinar de pe nava scufundată în Marea Neagră, lângă...

Noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea a fost inaugurat

Noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea a fost...

Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, urmat de 300.000 de persoane

Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, urmat de...