Aktual24 | Daniel Funeriu: „Învățământul trebuie dus acolo unde este mintea copilului: online”

Data:

„Învățământul trebuie dus acolo unde este mintea copilului: online”, spune fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu. În România o reformă reală și rapidă în educație se poate face doar de sus în jos, arată acesta într-un interviu pentru Aktual24.

Ca să-l parafrazăm pe Caragiale, la ora actuală, România Educată este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Recentele rezultate ale testelor PISA par să demonstreze că dezinteresul total față de învățătură continuă să fie materia preferată a multor elevi români, alături de educația fizică prin mall și studiul intens al influencerilor de pe TikTok.

Ce-i de făcut – dacă, desigur, se mai poate face ceva – am încercat să aflăm de la Daniel P. Funeriu, ministru al Educației între 2009 și 2012, autor al Legii 1/2011 și fondator al teach4u.ro.

Nimeni nu a distrus România mai mult decât Andronescu

Domnule Funeriu, ați fost ministru al Educației și deci cunoașteți sistemul din interior. Ce anume sau cine anume v-a pus bețe în roate când ați dorit să faceți reforma?

Daniel Funeriu: Mafia universităților private construită cu migală de clanul Andronescu și toți acoliții lor, distribuiți prin toate partidele, dar cel mai eficient utilizați de hoțul intelectual Ponta pentru a ajunge la putere.

Nimeni nu a distrus România mai mult decât Andronescu și clanul ei, osificat până în măruntaiele sistemului de educație. Era o hidră multi-tentaculară, ilustrarea perfectă a spuselor lui Baudelaire: cea mai mare șmecherie a diavolului este să te facă să crezi că el, de fapt, nu există.

Ei și acoliții lor câștigau sute de milioane de euro din fabricile de diplome. Am luat fabricile de diplome cu 650.000 de studenți și le-am lăsat cu 60.000. Azi mai toate au dat faliment. E evident că pierzând atât bănet nu le convenea și au încercat să mă învingă.

Ei și televiziunile lor m-au făcut analfabet, pe când eu am fost olimpic internațional și șef de promoție la Universitatea din Strasbourg. Dar nu au reușit: atât timp cât am condus ministerul, mafiile educaționale nu au mișcat în front.

A doua zi după ce am plecat, deputatul Cristian Dumitrescu, unul dintre acoliți, a venit la mine și mi-a spus: „Acum îți fxxxm legea”.

Reformă reală și rapidă se poate face doar de sus în jos

Credeți că o reformă a sistemului educațional la noi se poate face după model democratic, de jos în sus, de la educatori și profesori, sau, după model Ataturk, numai de sus în jos?

În România o reformă reală și rapidă se poate face doar de sus în jos, pe model Ataturk și Lee Kuan Yew. Reforme care nu sunt antidemocratice.

Citește și: Ce consecințe are portofelul digital pentru români. Undă verde de la Parlamentul European

Există și o explicație pentru asta: dacă verificați parametrul cultural definit de Hofstede, „distanța față de putere”, adică nevoia de a avea un lider puternic, veți vedea că noi, românii, avem, cultural, nevoie de un lider puternic. Așa suntem noi, finlandezii sunt altfel, olandezii la fel.

Citește interviul integral în Aktual24.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Onea se întoarce la DNA

Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la Romanian Creative Week

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la...