Sfârșitul erei Erdoğan? Ce înseamnă pentru Turcia și regiune înfrângerea suferită de partidul președintelui

Data:

Opoziția politică din Turcia a reușit o victorie importantă în alegerile locale desfășurate duminică, catalogată drept istorică de către analiști. Rezultatele bune din Istambul și Ankara, dar și din celelalte orașe înseamnă și o înfrângere importantă pentru partidul lui Erdoğan (Partidul Justiției și DezvoltăriiAKP).

Este sfârșitul erei Erdoğan pentru liderul actual al Turciei, aflat la conducerea țării din din 2014?

Partidul Republican al Poporului (CHP) a reușit nu doar să câștige marile orașe (în Istanbul a obținut 51,14%, în Ankara 60,38%), aflate deja sub administrația acestuia și în mandatul anterior, ci și primării/consilii locale mai mici din regiuni care până acum erau cunoscute ca partizane ale Partidului Justiției și Dezvoltării (de exemplu Çanakkale, cu 39,7%).

Semnificația rezultatelor se întinde dincolo de granițele Turciei. Asemeni României, și acolo localele indică coloratura viitorului parlament, al următorului președinte, iar indirect se poate intui direcția politicii externe.

Sfârșitul erei Erdoğan?

Victoria întărește declaratia președintelui Recep Tayyip Erdoğan de la începutul lunii martie, prin care își anunța viitoarea retragere: „Pentru mine acesta este un final. Cu autoritatea dată de lege, aceasta este ultima mea alegere…

După cum știți, 31 martie este un punct de cotitură în Turcia. Și în acest moment de cotitură, ochii întregii lumi islamice sunt îndreptați spre Turcia. Ce se va întâmpla în Turcia? Chiar dacă nu sunt alegeri generale, toți ochii sunt ațintiți spre alegerile locale, care va fi rezultatul partidului AKP la aceste alegeri?”, declara liderul turc, potrivit agenției de știri Anadolu Ajansı.

Dacă președintele Erdoğan se retrage din viața politică, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) riscă să își piardă importanța și să dispară din scena politică.

Citește și: Victorie istorică a opoziţiei la alegerile locale din Turcia. Erdogan pierde iar Istambulul

Schimbările majore necesită timp. Schimbarea a început în 2020

De la Istanbul, unde a fost primar, la Çankaya (sediul administrației prezidențiale, echivalentul Cotroceniului românesc), acesta a fost traseul și în cariera actulalului președinte (trecând și prin funcția de prim-ministru).

Cine controlează Istanbulul, câștigă președinția, aceasta este logica politicii turcești.

Dar adevărata bătălie pentru acest oraș cheie s-a dat în 2020, la alegerile trecute, cand Ekrem Imamoğlu (CHP) a câștigat motropola.

Schimbările majore necesită timp, acesta este principiul pe baza căruia acționează strategic Partidul Republican al Poporului (CHP) și a reușit. Este Ekrem Imamoğlu (CHP), popularul primar al Istanbulului, viitorul președinte al Republicii Turcia?

Dacă da, atunci ne putem aștepta la o reorientare a polticii interne și externe, pentru că Partidul Republican al Poporului (CHP), cunoscut drept protectorul laicității, al modernității în Turcia și partidul lui Atatürk, pare înclinat să revină la valorile pro-occientale.

De asemenea, alegerile din 31 martie 2024 anunță căderea în irelevanță a doua partide importante până acum pe scena politică locală și națională din Turcia: Partidul Mișcării Naționaliste (MHP) si Partidul BUN (Iyi Parti).

Președintei Partidului BUN (Iyi Parti), Meral Akșener i s-a cerut demisia, dar rămâne de văzut dacă se va întâmpla acest lucru.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cristina Călugăr
Cristina Călugăr
Fondator al publicației Nr90 Media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rezerve importante de petrol și gaze, descoperite de Rusia în Antarctica Britanică. Ce conflicte se întrevăd | Aktual 24

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj...

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 2 și ce avere au

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 2: inițial cinci...

Premierul slovac a fost împușcat. Robert Fico se zbate „între viaţă şi moarte”

Premierul slovac a fost împușcat. Prim-ministrul slovac se zbate...