Summitul Inițiativei celor Trei Mări (I3M). Iohannis a pledat pentru o implicare consistentă a SUA în regiune

Data:

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi seara cu membrii delegației Congresului SUA (senatorii Roger F.Wicker și Ben Cardin) în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc la Sofia și au punctat direcțiile strategice americane față de statele participante.

„Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru susţinerea de către Washington a îndeplinirii obiectivelor Iniţiativei în domenii precum dezvoltarea economică sustenabilă şi competitivă a regiunii Europei Centrale şi de Sud-Est, consolidarea interconectivităţii regionale, întărirea relaţiei transatlantice şi dezvoltarea rezilienţei strategice”, arată Administraţia Prezidenţială.

În acest sens, Iohannis a accentuat importanţa pentru România a implementării proiectelor Rail2Sea şi Via Carpathia şi a pledat pentru o implicare consistentă a SUA, inclusiv financiară, în aceste proiecte, pentru a consolida prezenţa sa economică în regiune, în special prin intermediul unor astfel de proiecte de natură strategică. El a susţinut necesitatea finanţării şi a altor iniţiative strategice majore de interconectare la nivelul I3M, folosind mecanismele Fondului de Investiţii al I3M, ale cărui baze au fost puse la Summitul de la Bucureşti, în 2018.

Pe de altă parte, Administraţia Prezidenţială mai subliniază faptul că, în planul relaţiei bilaterale, preşedintele României a evidenţiat profunzimea şi soliditatea Parteneriatului strategic româno-american, ca pilon „esenţial” al politicii externe a ţării noastre, şi a salutat stadiul excelent al cooperării politice şi militare dintre România şi SUA.

„De asemenea, preşedintele României a exprimat satisfacţia pentru dezvoltarea cooperării dintre România şi SUA în domeniul energiei nucleare civile şi al reţelelor 5G”, arată Administrația Prezidențială.

În cadrul discuţiei, a fost evidenţiat şi nivelul „excelent” al cooperării pe palierele politic, economic şi militar dintre România şi SUA, precum şi interesul comun de aprofundare şi extindere a Parteneriatului strategic, România fiind unul dintre cei mai „de încredere”, „stabili” şi „fermi” aliaţi ai Statelor Unite în regiune.

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ursula von der Leyen, în așteptarea votului pentru viitorul președinte al Comisiei Europene

Noul Parlament European urmează să stabilească, prin vot secret,...

APIA Arad îşi construieşte un sediu nou, de 13,4 milioane de lei

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Arad...

Costul vieții a crescut cu 60%. Pe ce cheltuie românii banii | Banatul Azi

Costul vieții a crescut cu 60%. Pe ce cheltuie...