Tu cu cine ai vota dacă ai locui în Teleorman și ai lucra pe salariul minim + bonuri de masă?

Data:

Este simplu să fii născut în București sau în alt oraș mare din România, într-o familie cu venituri suficiente pentru a te ține la școală până la facultate, și, din poziția asta privilegiată (da, este încă un privilegiu în România de azi), să te revolți că „săracii” și „proștii” votează PSD sau, mai nou, AUR.

Cu totul altfel este dacă te-ai născut într-un sat din Vaslui sau Teleorman, într-o familie în care părinții nu că nu vor, dar efectiv nu își permit să te țină la școală mai mult de opt clase. Sau te-au abandonat cu bunicii, pentru că au trebuit să plece în străinătate, la muncă grea. Iar tot ce ai primit de la viață, de mic, au fost doar șuturi.

Altfel se văd lumea politică și România dintr-un birou de corporație, cu mobilier modern și salariu de peste 1.000 de euro, și altfel dintr-o comună din Iași sau Hunedoara, unde singura firmă privată care funcționează este cea care deține crâșma, iar toată viața ta depinde de autorizațiile și fițele unui primar care, și el, abia a terminat opt clase și e răzbunător.

Citește și: Poți fi profesor și să distribui conspirații? Trei exemple care ne sperie

Desigur, tu ești un cetățean model, respecți regulile, muncești de rupi, câștigi un salariu cu care îți poți permite o mașină bună, o vacanță în Corfu și un apartament supraevaluat, în rate, în marile orașe ale țării, și este dreptul tău să fii supărat pe toți „tâmpiții”, „needucații” și „leneșii” care nu vor „o societate mai bună”, „care sunt niște pomanagii”.

Doar că, din bula ta, nu vezi și cealaltă realitate.

Și nu știi sau nu vrei să îți imaginezi cum ai fi reacționat tu, cu cine ai fi votat tu dacă nu trăiai la București sau Cluj, ci în Vulcan sau Sighetu Marmației.

Pentru că din aceste orașe mici sunt șanse mari ca, deși ai apucat să termini liceul, să spunem, să găsești de lucru maxim ca barman la crâșma de care scriam mai devreme sau la casa de marcat a unui lanț de supermarketuri, pe maximum 2.500 de lei, dintre care doar o parte pe carte de muncă, sau chiar la un chioșc local, unde lucrezi cu salariu minim sau chiar fără carte de muncă.

Sau să prinzi serviciu într-un oraș mare, la București, să zicem, dar să pleci din satul tău din Giurgiu sau Călărăși pe la 4 dimineața, să faci naveta într-un tren insalubru sau într-un microbuz ruginit, să lucrezi 12 ore, să faci drumul înapoi, iar la final să primești 3.000 de lei. Iar în timpul ăsta toate prețurile să explodeze.

Tu ce ai face într-o astfel de situație?

Ți-ar păsa de un abstract stat de drept sau de copiii tăi, cărora nu știi dacă le poți da de mâncare toată luna? Te-ai gândi la cât de bine ne este în UE sau la faptul că ai deja 40 de ani și nu reușești să ieși la liman, deși ești cinstit și muncești tot pe rupte?

Cu cine ai vota, când tu îți drămuiești banii și vezi că PSD și PNL nu renunță la pensiile speciale, nu dau înapoi de la sinecuri în care pile de partid câștigă pe lună cât câștigi tu într-un an, că te mint că se gândesc la binele tău, în timp ce sunt cu mâna în buzunarul tău?

Cu cine ai vota, când vezi că USR nu are absolut nici un mesaj pentru tine, săracul, omul oropsit, românul cel mai asuprit dintre toți, și dacă totuși auzi ceva dinspre ei este o nouă ceartă internă pe candidaturi?

Iar pe celelalte partide de opoziție – Forța Democrată, REPER ori PMP – abia de le vezi la televizor și pe rețelele de socializare dominate de AUR.

Cu cine ai vota, dacă lumea asta politică te-a prăduit, te-a oropsit, te-a mințit sau te-a ignorat, dar singurii care par că te ascultă azi sunt George Simion și auriștii lui?

Când banii nu îți ajung – nu din vina ta, ci pentru că toate prețurile au explodat, că este pur și simplu foarte greu de trăit de la o lună la alta -, te mai gândești într-adevăr la justiție, dar nu cu procurori și judecători, de la care nu mai ai nici o așteptare, oricum îi consideri corupți…

Tu vrei justiție cu parul.

Citește și: Holocaustul în Dâmbovița. Știai că cele mai mare orori au avut loc chiar lângă tine?

Iar azi, acum, când citești aceste rânduri, parul la îndemână este AUR, este George Simion, este Diana Șoșoacă.

Spre deosebire de ceilalți, care vorbesc doar la televizor sau prin presă, Simion este mereu prin țară, mereu prezent unde sunt scandalurile mai mari, unde este loc de mai mult capital politic.

Câți alți politicieni transmit oamenilor mesaje pe WhatsApp, chiar și de ziua lor, în care îi îndeamnă să își spună păsurile, așa cum face George Simion?

Nu discutăm aici de corectitudinea mesajelor AUR, de minciunile pe care le transmit, de frica pe care o alimentează, de anti-europenismul său, de tăcerea când vine vorba de crimele Rusiei.

Nu ăsta este subiectul, ci faptul că azi AUR și ai lui sunt singurii care se adresează celor năpăstuiți și sărăciți de patru ani de grei de pandemie și război.

Soluția? În loc să fii supărat pe „proști”, în loc să-i disprețuiești pe „leneși”, în loc să afirmi că ție ți-e lehamite, mai bine te-ai gândi unde am greșit noi, cu toții, și de ce țara asta, după 30 de ani, este condusă de adevărații proști, incompetenți și corupți, de ce noi ăștia, „privilegiații”, cu școală, cu familii care ne-au susținut, cu servicii bune, am cedat și i-am lăsat să ne controleze viața și nouă, și celor care acum văd în AUR singura cale de răzbunare.

Căci nu știu cum să îți spun – de fapt am tot repetat -, guvernanții actuali nu au luat puterea cu arma în mână, nu sunt contropitori din afară. Noi i-am pus acolo, că am votat sau nu, că am dat șpagă sau doar am închis ochii, că ni s-a făcut lehamite sau nu ne pasă.

Cât timp România va fi bogată, ca-n Vest, în numai câteva orașe, cât timp inegalitățile dintre cetățeni vor continua să fie atât de mari, nu te aștepta la alt rezultat.

Nu a crescut extremismul, nu asta este explicația, deși este comodă și convine PSD și PNL, care mută vina pe alții. A crescut furia.

A crescut furia pe politica asta tembelă, în care guvernarea este doar pentru acumulare, acumulare, acumulare a unora și aproape deloc pentru dezvoltare și bunăstarea tututor.

Și dacă va continua tot așa – și nu văd ce s-ar putea schimba în viitorul apropiat -, furia asta va exploda în 2024, la urne.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
2 COMENTARII
  1. (puse invers) „A crescut furia.” si „Tu vrei justitie cu parul”____––_____ ei bine, cam asta ar trebui, cu parul dar nu la urne , ci cu parul fizic, adica o rascoala cu adevarat nationala, insa -nicio grija, fosti noenclaturisti si nepotii, nicio grija fosti securisti si nepotii, etc.- NU se va intampla, romanii suntem un popor de lasi( mai ales „intelectualii”!!!), iar urmarea (pas cu pas, dar garantat) va fi faramitzarea teritoariala a Romaniei, insasi UE scartzaie, Turcia(intelegand ca poate primi un shut in dos) se gandeste sa iasa singura din asa asociatii, nu cred ca erdohan-mare-sultan chiar nu gandeste precum Sultanii, si vrea macar partea sudica a Romaniei, daca Rusia invinge in Ukraina, jocurile sunt facute, Transilvania va merge la Ungaria, Moldova si R. Moldova vor intra iarasi sub directa „protectie” a Rusiei, parte din Banat se va duce la Serbia, iar ce mai ramane, va redeveni pasalac turcesc… istoria are multe meandre, iar personajele cu adevarat istorice,(Putin , Erdogan, V. Orban, etc.) dovedesc ca au o determinare iesita din comun, ceace -pe fondul unei ‘conduceri” ca in Romania, ii va ajuta sa-si atinga scopurile…

  2. ”Nu a crescut extremismul, (…) A crescut furia”. Evrika!
    Autorul are dreptate, în spectrul îngust de referință. Furia a crescut însă și în ceea ce privește presa angajată. Știți, ”democratul” procenzură și ”capitalistul” care se furajază din fonduri suspecte. Așa, ca PressHub.
    O realitate este că bursierii SUA din anii 90 sunt cei mai proputiniști din prezent (Gușă, Ghelezan, Chelaru, ș.a.).
    O altă realitate este că așa-zisul ”putinism” al românilor este de fapt antiamericanismul generat de servii tupeiști ai Ambasadei US. Felicitări, America! Mai rar ca spânzuratul să-și cumpere funia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Pe cine interesează protestele studenților americani despre Gaza

„Am fost un dobitoc”, a fost concluzia la care...

Miracolul Bernard Pivot

Miracolul Bernard Pivot. Acesta era simbolul bucuriei de a...

De unde se alimentează euroscepticismul și suveranismul

De unde se alimentează euroscepticismul și suveranismul. Jumătate dintre...

Ce-a căutat Iohannis la Washington: pentru el sau pentru România?

Ce-a căutat Iohannis la Washington. Președintele a reușit să...