UE: Disputa privind cerealele ucrainene continuă

Data:

UE continuă să blocheze parțial exporturile agrare din Ucraina. Presiuni exercită mai ales Polonia. Cum rămâne însă cu mult clamata solidaritate cu Ucraina lovită de război?

Cum Rusia blochează din nou exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră și atacă porturile dunărene de lângă România, Kievul caută de urgență rute alternative de export pe cale terestră. Tocmai acum, unele dintre țările UE vecine ale Ucrainei, în frunte cu Polonia, continuă să nu permită importurile de cereale ucrainene pe piețele lor.

În clipa de față legal este numai transportul exporturilor de cereale ucrainene prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria către celelalte 22 de state UE și restul lumii. Totuși, capacitățile acestui export de tranzit ar putea fi mai mari, spune Ministerul Agriculturii din Ucraina, dar și Comisia Europeană de la Bruxelles.

Citește și: Traficul de persoane a crescut de la izbucnirea războiului din Ucraina. În România, presiune şi mai mare pe un sistem deja deficitar

Volumul exporturilor de cereale prin UE va crește de la 3 milioane de tone pe lună, cât este în prezent, la 4-4,5 milioane și jumătate de tone. Însă acest lucru tot nu ar putea să înlocuiască exporturile prin Marea Neagră, care până nu demult au asigurat șapte milioane de tone pe lună.

O nouă prelungire?

În aprilie, Polonia și celelalte state de la granița de est au negociat cu reprezentanții Comisiei Europene o interdicție de import pentru patru soiuri de cereale ucrainene, care urma să expire la 5 iunie, după eliminarea distorsiunilor de pe piață.

Numai că Polonia și-a menținut presiunea, așa încât în iunie restricțiile asupra exporturilor ucrainene au fost prelungite din nou, până la 15 septembrie, de teama concurenței ieftine.

Continuare în Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: dw.com/ro)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...

SUA testează un tanc dronă, care operează eficient noaptea | Aktual24

SUA testează un tanc dronă, a anunțat Agenția americană...