Un cunoscut jurnalist din Germania a primit 600.000 € de la un apropiat al lui Putin

Data:

Un cunoscut jurnalist din Germania ar fi primit 600,000 € de la un apropiat al lui Putin. Influentul scriitor și prezentator Hubert Seipel a primit sprijin financiar pentru cele două cărți scrie de el considerate de mulți ca fiind în favoarea președintelui rus, dezvăluie The Guardian.

Hubert Seipel este considerat de mult timp unul dintre cei mai importanți experți independenți din Germania în ceea ce privește Rusia, a primit cel puțin 600.000 de euro (522.000 de lire sterline) în plăți offshore nedeclarate de la companii legate de un oligarh apropiat de Vladimir Putin, potrivit unor dosare care au ieșit la iveală.

Cărțile prezintă ascensiunea lui Putin la putere

Hubert Seipel, un regizor și autor premiat, a primit banii în tranșe, bani care, potrivit documentelor, ar fi trebuit să îl ajute să lucreze la cele două cărți pe care le-a scris și care prezintă ascensiunea lui Putin la putere și oferă portrete descrise de mulți ca fiind simpatizante pentru președintele rus, potrivit The Guardian.

Citește și: Cine sunt judecătorii care au ridicat sechestrul de 35 milioane de euro pe averea lui Ovidiu Tender

Dezvăluirile se vor răspândi probabil inclusiv în Germania, unde, de la invazia Ucrainei de anul trecut, a început o dezbatere cu privire la rolul pe care părți din elita politică, dar și oameni de afaceri l-au jucat pentru a-l ajuta pe Putin să rămână la putere, din cauza dependenței pe termen lung a celei mai mari economii europene de petrolul și gazele rusești.

Confirmă sprijinul, dar nu și suma

Unul dintre puținii jurnaliști din lume care a avut contacte directe și regulate cu liderul rus, Seipel, care, după propria sa mărturisire, s-a întâlnit cu Putin „de aproape 100 de ori”, a recunoscut că a primit bani din conturi legate de oligarhul Alexei Mordashov, un magnat al oțelului și al băncilor, care a fost sancționat anul trecut pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul.

El nu a confirmat sumele primite, deși documentele conțin detalii despre plăți în valoare totală de 600.000 de euro care par să aibă legătură cu cea de-a doua carte a sa.

Seipel a confirmat că a primit sprijin din partea lui Mordashov, spunând că „sprijinul său se referă exclusiv la proiectele de carte”. El a subliniat că a rămas imparțial, spunând: „Am stabilit întotdeauna limite legale clare care mi-au garantat independența”.

Documentele, și răspunsul lui Seipel, sugerează că plățile au fost pentru munca sa la o biografie din 2015 intitulată Putin: Inner Views of Power și un titlu din 2021, Putin’s Power: Why Europe Needs Russia, ambele scrise inițial în limba germană, scrie The Guardian.

Citește și: Primarul sfidează instituțiile de control: deține un PFA, deși legea îi interzice

Seipel nu i-a spus editorului de plăți

În răspunsul său către The Guardian, Hoffmann und Campe a declarat că nu a știut despre aceste plăți.

„Editorul nu a avut cunoștință până acum de acuzațiile pe care le-ați făcut împotriva lui Hubert Seipel cu privire la «veniturile din sponsorizări».

În cazul în care acestea se vor dovedi a fi adevărate, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri suplimentare în legătură cu cărțile care au fost contractate, în 2013 și, respectiv, 2016, de către conducerea de la acea vreme, pe baza unui documentar TV”, a declarat un purtător de cuvânt.

Acesta a adăugat că editura nu avea planuri, înainte ca plățile să îi fie aduse la cunoștință, pentru viitoare colaborări cu Seipel.

Informațiile au apărut în cadrul proiectului Cyprus Confidential – o arhivă de 3,6 milioane de înregistrări offshore care a fost dezvăluită Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și companiei germane Paper Trail Media.

UE l-a descris pe Mordashov în comunicatul de presă și în notificarea sa privind sancțiunile ca făcând parte din „elita lui Putin”, care „a beneficiat de legăturile sale cu factorii de decizie ruși”.

El a deținut o cotă de participare la Rossiya Bank, descrisă ca fiind creditorul elitei rusești, și a fost cel mai mare acționar al Tui, cel mai mare operator turistic din Europa – o investiție înghețată în prezent în temeiul măsurilor de sancționare.

Mordashov a făcut parte din grupul select de lideri de afaceri care s-au adunat la Kremlin pe 24 februarie 2022, la câteva ore după invazia Ucrainei.

Oligarhul refuză să comenteze

Acesta a refuzat să comenteze cu privire la orice plăți către Seipel. Ca răspuns la întrebările privind sancțiunile impuse asupra sa, purtătorul său de cuvânt a declarat „Tot ceea ce [Mordashov] a construit și a realizat a fost realizat prin practici de afaceri corecte și prin respectarea strictă a reglementărilor”.

Dosarele din Cipru includ un acord intitulat „Deed of Sponsorship”, semnat în martie 2018 de Seipel și de un director al unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice (BVI), numită De Vere Worldwide Corp, și de un alt martor.

Documentele din această perioadă îl menționează pe proprietarul principal al De Vere ca fiind un manager de rang înalt din grupul Severstal al lui Mordashov, scrie The Guardian.

Plata de 600.000 de euro este descrisă ca fiind o sponsorizare pentru o carte pe care Seipel pare să fi plănuit deja să o scrie și pentru care avea deja un contract de publicare. În actul de sponsorizare se stipulează că el „scrie o carte (sic) despre mediul politic din Federația Rusă”, care ar urma să fie publicată în 2019.

Banii nu trebuiau returnați dacă volumul nu era publicat

Sponsorul proiectului, conform actului, s-a angajat să „sprijine dezvoltarea acestui proiect” și „să facă această evoluție politică și istorică disponibilă pentru un public mai larg”. De asemenea, Seipel urma să primească „sprijin logistic și organizatoric” pe durata cercetărilor sale în Rusia și nu avea obligația de a returna banii în cazul în care cartea nu ar fi fost publicată niciodată.

De asemenea, în act se preciza că era liber să lucreze independent:

„Autorul nu va avea nicio obligație față de sponsor în legătură cu proiectul (fie în ceea ce privește conținutul sau compoziția cărții, fie în alt mod)”.

Alte documente sugerează că Seipel a fost plătit în două tranșe, cea de-a doua având loc în prima jumătate a anului 2019, dintr-un cont deschis la banca privată rusă Sovcombank.

O notă scrisă de mână în actul de sponsorizare din 2018 spune următoarele: „Act similar semnat de Cavern 08/2013: Biografie Putin”. Cavern este posibil să fie o companie înregistrată în BVI numită Cavern Ventures Ltd, care pare să aibă legătură cu Severstal.

„Sprijinul se referă exclusiv la proiectele de carte”

Într-un răspuns către The Guardian, Seipel a recunoscut că a primit bani de la Mordashov. El a spus că a dorit să se știe că „sprijinul său [al lui Mordashov] se referă exclusiv la proiectele de carte” și că „nu a primit în niciun moment bani pentru filme și interviuri de televiziune de la terțe părți”.

El a condamnat ceea ce a spus că au fost încercări de a-l cataloga drept „un fel de agent secret jurnalistic”, cu o poziție pro-Kremlin și anti-americană. El a declarat că, de-a lungul unei cariere îndelungate, a descris întotdeauna „lumea așa cum este, nu așa cum ar trebui să fie”.

Nu au fost găsite niciodată dovezi de suspiciune de părtinire în munca sa de către cei care i-au acordat cele mai importante premii media din Germania, a spus el.

Seipel a declarat că volumele sale au fost rezultatul a opt ani de călătorii și cercetări extinse și că „au dus la discuții aprinse și bătălii ideologice”. El a precizat că nu au fost găsite erori factuale „în niciuna” dintre ele.

Seipel numit reprezentantul legal al lui Putin

La publicare, cărțile au fost salutate de unii critici, care l-au lăudat pe Seipel pentru abordarea nouă a lui Putin, dar au fost ridiculizate de alții. Frankfurter Allgemeine Zeitung l-a numit „tovarășul lui Putin”, după primirea pozitivă în 2016 a versiunii în limba rusă a cărții sale, „Putin: Inner Views of Power in Moscow”, la care a participat Putin însuși, în timp ce Süddeutsche Zeitung a spus că Seipel s-a transformat efectiv „în reprezentantul legal al lui Putin – și anume prin excluderea faptelor”.

Pentru documentarul Ich Putin – Ein Porträt (Eu Putin – un portret), Seipel a avut acces direct la președinte, urmărindu-l prin Rusia. Documentarul îl arată pe Putin vânând cerbi roșii în Siberia și conducând prin Moscova într-o limuzină, însoțit de Seipel și jucând într-un meci de hochei pe gheață.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis are și susținerea Turciei | Revista22

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis...

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi achiziționate din Kazahstan | Aktual24

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi...

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață | Deutsche Welle

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață,...