Uriașă controversă în Iași, la o licitație de un milion de euro pentru achiziția a 1.000 de pubele de gunoi

Data:

Uriașă controversă în Iași legată de achiziția, de către Salubris, a 1.000 de recipienți și pubele de gunoi, licitație adjudecată de firma Grădinariu Import Export în detrimetrul societății Rud Florian Rieger din Sibiu.

Primii au ofertat un preț mai mare, însă au câștigat datorită termenului de livrare mult mai mic. Culmea, ambele companii luau marfa de la același producător britanic care nu avea produsele pe stoc, condițiile de transport erau similare și, totuși, Grădinariu și-a asumat un termen redus pentru livrare, 10 zile față de 30.

Sibienii au afirmat că acest criteriu tehnic, care a răsturnat rezultatul procedurii, a fost tratat ambiguu în caietul de sarcini.

Asul de mâneca lui Grădinariu

Pentru achiziția celor 1.000 de recipienți și pubele de gunoi, conducerea Salubris a lansat, toamna trecută, o procedură de selecție bugetată cu 5,1 milioane de lei. Criteriile de atribuire au avut ponderile: termen de garanție – 10%, termen de livrare – 20% și prețul – 70%.

Au participat Grădinariu Import Export și Rud Florian Rieger. Cu o ofertă de 4.990.000 lei (aproximativ 1.000 euro de bucată, fără TVA) a câștigat firma Grădinariu. Cei de la Sibiu au avut un preț mai bun, însă au pierdut din cauza termenului de livrare.

În caietul de sarcini era maximum 30 de zile de la comandă, la fel au ofertat și ei, dar firma Grădinariu Import Export a licitat un termen de livrare mai mic – 10 zile. Producătorul de la care luau produsele ambele firme era o societate din Marea Britanie.

Citește și: Afacerile de milioane ale doctorului Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei

Uriașă controversă în Iași. Ce spune pierzătorul

De ce nu au putut oferi cei de la Sibiu un termen de livrare mai bun, a explicat Geanina Ghințu, manager vânzări la firma Rud Florian Rieger.

„La momentul respectiv, producătorul putea să trimită o cantitate limitată din aceste coșuri de gunoi pentru că intra direct în producție. Deci, nu existau pe stoc.

Aveau o cantitate limitată de coșuri de gunoi pe care le puteau trimite pe săptămână”, a declarat Ghințu. În aceste condiții, sibienii nu au putut licita pentru o perioadă mai scurtă de livrare.

„Ne-am încadrat în termenul de livrare respectiv (maximum 30 de zile – n.r.) doar că, cu cât îl dădeai mai mic, cu atât luai un punctaj mai mare. Firma cealaltă a dat un termen de livrare, se pare mai bun decât noi, și acolo a câștigat la punctaj”, a spus Geanina Ghințu.

Continuarea, în ReporterIS


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Profesor la Universitatea din Oradea, condamnat pentru fraudă cu fonduri europene | Bihoreanul

Profesor la Universitatea din Oradea, condamnat pentru fraudă. Ioan...

Candidatul PNL la CJ Brăila lăudat de învățătoarea lui într-un film electoral | De Brăila

Candidatul PNL la CJ Brăila lăudat de învățătoarea lui...

Dosarele penale ale președintelui CJ Iași, tergiversate 10 luni | Reporter de Iași

Dosarele penale ale președintelui CJ Iași sunt tergiversări la...