USR acuză Coaliția de guvernare că refuză scăderea prețurilor la carburanți

Data:

USR a cerut, astăzi, Coaliției PSD-PNL să pună pe ordinea de zi proiectul de reducere a TVA la carburanți. Liderii PSD și PNL au respins solicitarea formulată de liderul grupului USR, Ionuț Moșteanu, deși, spun liderii USR, reducerea TVA ar antrena scăderea prețurilor la benzină și motorină, lucru cerut de români inclusiv în cadrul protestelor desfășurate în această perioadă.

„Coaliția PSD-PNL refuză urgentarea adoptării proiectului USR care ar determina scăderea prețurilor la carburanți. PSD și PNL au respins solicitarea USR deși proiectul i-ar ajuta pe români să facă față scumpirii prețurilor la carburanți prin reducerea TVA de la 19% la 5%. Statul este principalul beneficiar de pe urma acestor creșteri de prețuri.

În primele 5 luni ale anului, statul a încasat în plus din TVA aproximativ 1,4 miliarde de lei! Cu toate acestea, auzim scuze peste scuze de la Guvern, cum că această măsură ar avea impact bugetar. Adică, până acum au încasat bani în plus pe spatele românilor și tot ei se plâng că ar exista impact bugetar.

Tocmai cele 1,4 miliarde de lei ar putea să le folosească pentru a reduce povara prețurilor asupra oamenilor. Acum doar oamenii suferă din cauza creșterii generalizate a prețurilor care, în mare parte, sunt generate tot de politicile dezastruoase ale Guvernului”, a declarat Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

„Refuză această coaliție să voteze proiectul USR de reducere a TVA la carburanți, care ar mai stăvili inflația și creșterile de prețuri. În schimb, vor să pună biruri pe români, ca să acopere petrecerea pe care o dau. Dacă s-ar scădea TVA, s-ar simți imediat la pompă.

Prețul la carburant e format din niște componente destul de fixe și este o piață foarte competitivă. Prețul este alcătuit din TVA, accize, plus costul de bază al carburantului, cost de bază care nu variază grozav între țările din UE. Ceea ce variază sunt accizele și TVA pusă peste”, a precizat Cătălin Drulă, președintele USR.

„USR a depus încă din luna februarie 2022 proiectul de lege de modificare a Codului fiscal în sensul reducerii TVA la combustibili. Pentru că nu vor ca statul să piardă veniturile încasate suplimentar din creșterea prețurilor la benzină și motorină, senatorii Coaliției sărăciei au respins proiectul USR la mijlocul lunii trecute, după care l-au blocat în sertarele comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.

Între timp, 15 state din UE au luat deja măsuri, chiar și temporare, de reducere a taxelor care intră în componența prețului la carburanți. Autoritățile de la București, nimic, chiar și după ce au început protestele șoferilor în benzinării”, se arată într-un comunicat al USR.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune.Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale.Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare.A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
1 COMENTARIU
  1. Reducerea TV nu este o solutie . Oricit reduci TVA ul pretul va ramine la fel si el va creste functie de oferta din piata . O actiune ce pare mai mult propagandistica decit economica .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministrul rus de Externe: „Regimul de la Chișinău vrea să anexeze Moldova la România”

Ministrul rus de Externe: „Regimul de la Chișinău vrea...

Cum va “lovi” inteligenţa artificială în angajaţii din Educaţie, Administraţie, Agricultură

Cum va “lovi” inteligenţa artificială în angajaţii din Educaţie,...

Doi focșăneni au descoperit o adevărată comoară cu detectorul de metale – 150 de monede vechi

Doi focșăneni au descoperit o adevărată comoară cu detectorul...