VIDEO Viorel Chirilă, fost deținut politic: „Comunismul mi-a distrus visele. M-au plimbat 2 săptămâni cu trenul, pe un scaun găurit”

Data:

Fostul deținut politic Viorel Chirilă arată într-un interviu pentru PressHUB că pentru el, comunismul a însemnat un dezastru. „Comunismul mi-a distrus ideile, visele și lucrurile pe care le-aș fi putut face mai devreme, în tinerețe. Nu-i totuna să începi când ești tânăr, sau să începi după 30 sau 40 de ani. Am un sentiment de pierdere, că mulți ani au fost irosiți”, a declarat Chirilă pentru presshub.ro

Pe când avea 20 de ani, Viorel Chirilă a lipit pe principalele instituții din Arad manifeste anticomuniste scrise cu litere decupate din ziare. A fost cercetat de Securitate în cazul „Filarmonica”. Prins după 3 ani, în 1974, a fost arestat sub acuzația de propagandă împotriva orânduirii socialiste.

Lanțuri la picioare, marmeladă și o bucată de pâine

Plimbat cu trenul deținuților de la penitenciarul Timișoara, la Rahova-București și apoi la Aiud, Chirilă a fost condamnat de tribunalul militar Timișoara la o pedeapsă de 15 ani de închisoare, micșorată apoi de instanța supremă de la București la 5 ani închisoare. La care s-au adăugat 2 ani, după ce în timpul unei percheziții domiciliare i-au găsit acasă câteva mărci germane, lucru interzis în vremea respectivă.

„Am și acum urme la picioare de la bocancii grei, legați cu lanțuri și cu o cătușă rotundă, cu nit, ca să nu faci nicio mișcare. Am fost dus cu trenul două săptămâni. A durat atât pentru că nu mă duceau numai pe mine, ei colectau și alți deținuți care aveau aceeași destinație și atunci trenul mergea prin toată România, apoi o dată se făcea descărcarea.

Au făcut un compartiment strict, doar pentru mine. Un scaun cu o gaură în el, ca să-ți faci nevoile naturale fără nicio mișcare. În față era ușa compartimentului, prin care îți dădea să mănânci un ceai și o bucată de pâine cu marmeladă. Am stat așa, în fund, două săptămâni. La Aiud am ajuns într-o noapte și am fost cazat în zarca de la Aiud”, a mai declarat Chirilă.

Asalt asupra ambasadei SUA

Eliberat după un an și nouă luni, Viorel Chirilă a cerut să plece în Statele Unite, împreună cu soția și cei doi copii minori. Refuzat de autorități, fostul deținut politic a intrat cu forța în curtea ambasadei Statelor Unite ale Americii din București. Era 1980. Un an mai târziu, la intervenția SUA, familia Chirilă a primit pașapoarte și au plecat din țară.

Astăzi, la 71 de ani, inginerul Viorel Chirilă, construiește poduri în Manhattan, New York.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related