16 luni de așteptare pentru un certificat de urbanism – oamenii câștigă în instanță dar Primăria face recurs după ce i-a ignorat

Data:

16 luni de așteptare pentru un certificat de urbanism – oamenii câștigă în instanță dar Primăria face recurs după ce i-a ignorat. Primăria Iași este acuzată că s-a transformat într-un adversar al contribuabililor de la care își colectează o parte din venituri. Contractul social „tu îmi cedezi o parte din profit, eu îți servesc interesele, aceste relații dintre noi au loc în baza legilor în vigoare” nu este respectat și a devenit „tu îmi cedezi o parte din profit, eu te servesc la Sfântu Așteaptă”, titrează Reporter de Iași.

Această relație se manifestă în Primăria Iași și în domeniul urbanistic. REPORTER a prezentat, în ultimii ani, mai multe cazuri în care persoane fizice sau juridice au depus cereri de de eliberare a unor certificate de urbanism, autorizarea unor construcții sau de adoptare a unor Planuri Urbanistice Zonale. Conform legii, eliberarea acestor documente trebuie să aibă loc în perioade determinate de timp, dar, la Iași, acest lucru nu are loc. Dimpotrivă: trec ani fără răspunsuri, fie ele de aprobare, fie de respingere. Astfel, au existat situații în care o familie de bătrâni a așteptat cu anii să-și poată extinde casa sau o firmă nu a putut să-și amenajeze noul sediu pe care l-a cumpărat făcând un credit. Societatea plătea rate fără să poată produce banii din activitatea sa – un circuit economic întrerupt arbitrar de funcționarii municipalității. În final, atât bătrânii, cât și firma s-au adresat instanțelor și au câștigat. O palidă consolare de vreme ce efectele negative ale întârzierilor nu mai pot fi recuperate. Culmea, chiar și Primăria a avut de pierdut, atât din impozitul mai mare, neîncasat, pentru casa bătrânilor, cât și din faptul că societatea a avut activitate redusă, ceea ce i-a scăzut din dări.

Fără răspuns în termenul legal

Cel mai recent caz de acest gen are în categoria petentului firma Life Plus SRL care a depus la municipalitate, pe 16 septembrie 2022, o cerere de eliberare a unui certificat de urbanism în vederea supraetajării unui bloc pe care l-a edificat în Copou în baza unei autorizații de construire din iunie 2013. Certificatul urma să informeze petentul dacă supraetajarea poate avea loc și, în cazul unui răspuns afirmativ, lista documentelor necesare pentru a fi depuse în vederea obținerii unei noi autorizații de construire.

Citește și O controversată judecătoare a lăsat în libertate un bărbat care a spart două case

Pentru Life Plus era începutul unei triste telenovele. Termenul legal pentru emiterea certificatului s-a împlinit pe data de 7 octombrie 2022, fără ca acesta să fie emis, fără ca instituţia emitentă să fi solicitat acte în completare sau să justifice în vreun fel această întârziere.

Începutul războiului

Pe 19 octombrie 2022, societatea a notificat Primăria, cerând explicații. Până la 1 noiembrie 2022, municipalitatea nu a emis certificatul și nu a răspuns la notificare, așa că, în aceeași zi, dezvoltatorul a depus o sesizare la Inspectoratul în Construcții. Peste o lună, pe 2 decembrie 2022, ca urmare a reclamației de la Inspectorat, Primăria a transmis firmei o reacție în care susținea că „a fost necesar un timp suplimentar pentru încadrarea corectă a amplasamentului şi întocmirea certificatului de urbanism în conformitate cu prevederile în vigoare”. Nici de această dată, însă, și nici după aceea, certificatul nu a fost emis, așa că, în februarie 2023, Life Plus s-a adresat Tribunaului, solicitându-i să oblige Primăria la emiterea certificatului în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti din dosar. Mai multe puteți citi în Reporter de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...