7 membri ai CSM cer, din nou, organizarea de alegeri pentru ocuparea unui loc în Consiliu

Data:

Patru judecători și trei procurori din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cer vicepreședintelui instituției, procurorului Nicolae Solomon, declanșarea procedurii pentru alegerea unui nou membru, după pensionarea subită a judecătoarei Mariana Ghena, reprezentanta instanței supreme.

Locul lui Ghena în Consiliu a fost luat de cel situat pe locul 2 la alegerile de acum cinci ani. Însă, cei șapte magistrați contestă modalitatea de desemnare a lui Marian Budă, fără organizarea de noi alegeri.

„Subsemnații, judecători Andrea Annamaria Chiș, Gabriela Baltag, Evelina Mirela Oprina și Mihai Andrei Balan și procurori Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban și Florin Deac, membri aleși în Consiliul Superior al Magistraturii, faţă de împrejurarea încetării calităţii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a doamnei judecător Mariana Ghena înainte de expirarea mandatului şi în vederea organizării de noi alegeri, pentru locul rămas vacant potrivit procedurii prevăzute de lege (art. 57 alin. (1) din Legea nr. 317/2004)”, se arată în cererea celor șapte semnatari către procurorul Solomon.

Interpretări ciudate ale legii

Ei solicită alegeri pentru restul de mandat rămas până la expirarea termenului de 6 ani pentru ocuparea locului de judecător devenit vacant aferent Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cei șapte nu-l recunosc ca președinte interimar al CSM pe Bogdan Mateescu, mandatul acestuia expirând pe 6 ianuarie 2022, fiind prelungit printr-o interpretare a legii de către gruparea majoritar-conservatoare din CSM.

Citește și: EXCLUSIV Cum desființează Ministerul Justiției Secția Specială: a dat răgaz doar câteva ore CSM să vină cu observații la proiect

„Precizăm că obligaţia legală de a convoca Plenul CSM vă revine dumneavoastră, în temeiul art. 24 alin. (5) din Legea nr. 317/2004, având în vedere că la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii funcţia de preşedinte nu este ocupată potrivit Constituţiei şi legii, mandatul fostului preşedinte expirând la data de 6.01.2022”, se mai arată în solicitarea celor șapte membri ai Consiliului.

Pe 17 ianuarie, Senatul a validat mandatul de membru interimar al judecătorului Marian Budă, cel situat, în urmă cu 5 ani, pe locul doi în alegerile interne de la instanța supremă. Propunerea de avarie a venit din partea CSM, care nu a mai organizat noi alegeri.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...