8 din 10 români cred că cea mai mare amenințare la adresa democrației este corupția

Data:

8 din 10 români cred că cea mai mare amenințare la adresa democrației este corupția, arată un sondaj realizat de Fundația Eidos și compania internațională de sondare a opinie publice Atlas Intel, în România și Republica Moldova.

72% dintre români nu sunt mulțumiți de felul în care funcționează democrația în prezent, dar 79% continuă să o susțină.

Corupția (80%), interesele oligarhilor locali (34%), lipsa educației(33%) și globalizarea (26%) sunt percepute ca principalele amenințări la adresa democrației în România iar controalele existente pentru a preveni abuzurile de putere nu sunt considerate eficiente de mai mult de jumătate dintre respondenți, potrivit sondajului.

„Rezultatele sondajului ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru liderii politici și pentru societatea civilă. Chiar dacă opțiunea pro-democrație este copleșitoare atât în ​​România, cât și în Republica Moldova, întrucât marea majoritate a oamenilor înțeleg valoarea democrației și susțin consolidarea instituțiilor acesteia, ei o percep ca fiind disfuncțională și care răspunde slab nevoilor lor. C

Corupția și incompetența percepută a clasei politice (în mod surprinzător, acest model fiind mai pronunțat în România decât în ​Rep. ​Moldova), scăderea performanței în sistemul educațional și erodarea imparțialității și profesionalismului trusturilor mass-media sunt provocări cheie care afectează calitatea democraţiei în ambele ţări.

Citește și: Peste 75.000 de oameni la mitingul pro-UE de la Chișinău. „Aderarea este drumul ales cu fermitate de R. Moldova”

În aceste circumstanțe, riscurile legate de eroziunea democratică sunt în creștere, întrucât actorii politici oportuniști vor încerca în mod inerent să valorifice dezamăgirea generală a populației cu platforme populiste și radicale care ar putea amenința realizările ultimelor două decenii”, crede Andrei Roman, fondatorul Atlas Intel.

Încrederea românilor

76% dintre respondenți nu cred că instituțiile media din România sunt independente și imparțiale atunci când relatează evenimente și probleme politice, iar când vine vorba de justiție, 40% dintre români consideră că a avut un rol important în garantarea și protejarea democrației, dar nu a fost gardianul principal, pe când 30% dintre aceștia percep justiția ca pe o amenințare.

Alianțele NATO și Uniunea Europeană au în continuare sprijin din partea populației și consideră că acestea ajută la protejarea și consolidarea democrației în România, în contextul în care jumătate dintre aceștia consideră că viitorul democrației poate fi amenințat în viitorul apropiat de o țară străină.

Soluții în sprijinul democrației 

Românii văd implicarea cetățenilor în consolidarea și îmbunătățirea democrației ca fiind esențială și consideră că tragerea la răspundere a aleșilor prin canale de comunicare sau prin demonstrații publice este cea mai importantă formă de antrenare a mușchiului civic urmată de militarea pentru creșterea investițiilor în educație și în reforma sistemului de învățământ.

Citește și: Protest la Iași împotriva unei instalații artistice. Un grup cere Primăriei să arate certificatul „de însemnătate istorică”

Votul online, consultările și referendumurile sunt principalele măsuri democratice adoptate de alte țări pe care românii le consideră relevante în îmbunătățirea democrației în România.

Rezultatele sondajului au fost prezentate sâmbătă, 20 mai, la 33 de ani de la primele alegeri libere din România, în cadrul evenimentului de seară, de la Ateneul Român, parte din inițiativa internațională UNFINISHED Democracy.

Sondajul a fost realizat în perioada 3-10 mai, pe un eșantion de 1.600 de oameni, cu o marjă de eroare de +/-2 și un nivel de încredere de 95% .

UNFINISHED Democracy este organizat de Fundația Eidos și Fundația The Democracy and Culture Foundation, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marea Neagră este amenințată cu ocuparea completă… de către meduze

Marea Neagră este amenințată. Oamenii reacționează diferit la meduze....

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5 și ce averi au aceștia

La alegerile pentru funcția de primar al Sectorului 5...

Daniel Rusu, deputat de Alba ales pe listele AUR, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu | Alba24

Magistrații ÎCCJ au dat ”undă verde” în cazul trimiterii...

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 4 și ce averi au aceștia

În cursa pentru funcția de primar al Sectorului 4...