Aktual24: „România și Polonia construiesc cea mai puternică forță militară din centrul și estul Europei”

Data:

Cu un program de achiziții de arme pe scară largă și o cooperare mai strânsă cu SUA, România ar deveni unul dintre cele mai puternice bastioane de pe flancul estic al NATO, scrie analistul politic David Nagy în Hungarian Conservative.

Războiul pe scară largă al Rusiei împotrivă Ucrainei a marcat un punct de cotitura istoric, un așa-numit „Zeitenwende”, pentru Europa Centrala și de Est în multe domenii. Regiunea nu mai este capabilă să își mențină rolul de punte intre Europa de Vest și Rusia, pe care l-a avut timp de decenii, din cauza agresiunii Moscovei.

În schimb, țările care alcătuiesc flancul estic al NATO au demarat programe majore de modernizare și de achiziție de arme.

În cursa înarmărilor declanșată de agresiunea rusă în Europa, regiunea a luat avant și, deși Polonia se află în centrul atenției în acest sens, și România face eforturi serioase pentru a-și ridica la un nivel mai ridicat nivelul de apărare.

Dezvoltarea forțelor românești

La începutul lunii aprilie, Parlamentul României a aprobat cinci programe de achiziții de armament pentru Comisia mixta de apărare a Ministerului Apărării din România, cu un buget de cheltuieli cumulat de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Cea mai mare achiziție este pentru 41 de sisteme de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD /VSHORAD), în valoare de 4,2 milioane de dolari.

Forțele Aeriene vor primi 16 baterii, iar trupele terestre 25 de baterii.

Analiza integrală, pe site-ul Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România: „Din 2022, sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil”

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (AFJR) atrage atenția asupra...

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...