10 milioane de refugiați vor pleca în Europa dacă Ucraina pică

Data:

10 milioane de refugiați vor pleca în Europa dacă Ucraina pică, estimează Guvernul federal de la Berlin. Mulți dintre acești oameni ar ajunge probabil în Germania.

În cazul în care Ucraina ar pierde în fața Rusiei, majoritatea covârșitoare a refugiaților s-ar îndrepta spre vestul Europei, iar Germania ar fi una dintre țările de destinație, scrie publicația ”Welt am Sonntag”, citând cercuri de securitate și oameni politici de la Berlin. 

O atare evoluție ar putea marca în mod profund societatea germană, după ce, anul trecut, reîntregirea familiilor de străini aflați în Republica Federală a atins cel mai înalt nivel de după 1996, de când se țin statistici privind vizele.

Pragul de 100.000 a fost depășit pentru prima dată în 2016 (până atunci situându-se între 40.000 și 85.000 de cazuri). Cifrele au continuat să crească, ajungând în 2023 la aproximativ 130.000.

Citește și: Lupii fac ravagii în Covasna. „Au mâncat și câini, inclusiv din curțile oamenilor”

Din cele 130.000 de vize eliberate, aproximativ 47.000 au fost pentru „reîntregirea familiei de copii minori cu părinții lor”, aproximativ 5.700 au fost pentru părinții care se reîntâlnesc cu copiii lor minori, iar 58.000 au fost pentru soții de străini care locuiesc în Germania, scrie ”Welt”.

10 milioane de refugiați

În dialog cu ziarul amintit, sociologul Gerald Knaus împărtășește temerile privind riscul apariției unui exod în masă în cazul căderii Ucrainei.

„Consemnăm deja cea mai importantă mișcare de refugiați din Europa de după anii 40”, amintește expertul. Knaus se așteaptă chiar la un număr de peste zece milioane de refugiați care ar putea lua drumul Uniunii Europene. 

O părere similară are și politicianul creștin-democrat Roderich Kiesewetter, expert în politică externă, care face apel la țările care sprijină Ucraina să își sporească semnificativ ajutorul militar.

„Dacă nu ne schimbăm strategia de susținere a Ucrainei, cel mai negru scenariu, cel al unui exod în masă din această țară și al unei extinderi a războiului în statele NATO, va deveni mult mai probabil.

Într-o atare situație, cifra de zece milioane de refugiați este mai degrabă limita inferioară”, a declarat deputatul.

Continuarea în Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Hanna Sokolova-Stekh/DW)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Republica Moldova și UE semnează un pact de securitate. Reacția Rusiei

Republica Moldova și UE semnează un pact de securitate....

Ce ar însemna pentru NATO revenirea lui Trump la Casa Albă | Curierul Național

Ce ar însemna pentru NATO revenirea lui Trump la...

Exodul masiv al tinerilor și consecințele asupra economiei. Exemplul portughez | Aktual24

Exodul masiv al tinerilor și consecințele asupra economiei. Exemplul...

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din Ucraina | Info sud-est

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din...