Trump spune că ar încuraja Rusia să atace aliații NATO care plătesc prea puțin

Data:

Trump spune că ar încuraja Rusia să atace aliații NATO care plătesc prea puțin pentru bugetul de apărare al organizației nord-atlantice.

Donald Trump a făcut declarația sâmbătă, în timpul unui miting de campanie în Conway, Carolina de Sud, înainte de alegerile primare republicane din acest stat, pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, care vor avea loc pe 24 februarie.

Trump spune că ar încuraja Rusia să atace statele NATO care nu contribuie financiar

Fostul președinte și-a exprimat reticența față de ajutorul acordat Ucrainei de către SUA, precum și față de existența NATO, alianța de 31 de națiuni pe care Statele Unite s-au angajat să o apere atunci când este necesar, potrivit The Guardian.

Sâmbătă, Trump a afirmat că, în timpul unei întâlniri nespecificate a NATO, pe când el era președinte al SUA, i-a spus unui alt șef de stat că, sub conducerea sa, nu va apăra nicio țară „delincventă”.

„Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat în picioare și a spus: «Domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?» Am răspuns: „Nu ați plătit, sunteți delicvenți? Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor. Trebuie să plătești»”, a afirmat fostul președinte american, în cursa pentru obținerea unui al doilea mandat.

Fostul președinte s-a lăudat că după această poziție, mai multe țări membre și-au mărit contribuția, iar NATO a căpătat, astfel, un buget mai mare.

Citește și: Viitorul este al mașinilor electrice. În Norvegia parcarea e gratuită și au bandă specială

Casa Albă condamnă declarația lui Trump

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, întrebat despre faptul că Trump spune că ar încuraja Rusia să atace statele NATO, a declarat: „Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitoare și nebunească. Pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă”.

Țările NATO au convenit în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, să renunțe la reducerile de cheltuieli pe care le făcuseră după Războiul Rece și să se îndrepte către cheltuirea a 2% din PIB-urile lor pentru apărare până în 2024.

În schimb, Trump nu este la prima amenințare de acest fel. În timpul campaniei sale din 2016, Trump i-a alarmat pe aliații occidentali avertizând că, sub conducerea sa, Statele Unite ar putea renunța la angajamentele asumate prin tratatele NATO și ar putea veni în apărarea doar a țărilor care îndeplinesc obiectivul de 2% al alianței.

Începând cu 2022, NATO a raportat că doar șapte din cele 31 de țări membre ale NATO îndeplinesc această obligație. Totuși, o creștere față de trei în 2014. Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a stimulat cheltuieli militare suplimentare din partea unor membri ai organizației nord-atlantice.

Declarația lui Trump vine în contextul în care Putin a anunțat că nu renunță la război

Comentariile lui Trump vin în contextul în care Ucraina rămâne împotmolită în eforturile sale de a evacua armata Rusiei din țară și în condițiile în care republicanii din Congres pun tot mai multe piedici pentru acordarea de ajutor suplimentar ucrainenilor.

Declarația prin care Trump spune că ar încuraja Rusia să atace aliații NATO care plătesc prea puțin de sâmbătă au stârnit rapid alarma în rândul multor experți politici din SUA, scrie The Guardian.

„Sună ca și cum Trump încurajează într-un fel Rusia să atace aliații noștri din NATO”, a explicat David Corn – analist la MSNBC și șeful biroului din Washington DC al Mother Jones.

Între timp, comentatorul politic conservator Alyssa Farah Griffin a recunoscut că declarațiile lui Trump au fost plăcute pentru urechile liderului rus Vladimir Putin.

Citește și: Ce merită reținut din interviul lui Tucker Carlson cu Putin

Trump amenință și cu deportarea migranților din SUA

Sâmbătă, fostul președinte a sărbătorit, de asemenea, recenta respingere a legislației prin care Congresul american urmărea să abordeze criza migrației la granița dintre SUA și Mexic. Pachetul legislativ a fost susținut de Joe Biden, actualul președinte democrat, iar Trump a promis că dacă va fi ales din nou va efectua „o operațiune de deportare masivă” în prima sa zi de revenire în Biroul Oval.

Trump apare ca favorit în sondajele de opinie în cursa împotriva lui Biden pentru alegerile prezidențiale de la finalul acestui an. Cu toate acestea, fostul președinte american este vizat peste 90 de acuzații penale.

Acuzațiile conținute în patru rechizitorii separate în diferite jurisdicții susțin că a încercat să submineze rezultatul alegerilor pe care le-a pierdut, a păstrat ilegal secrete guvernamentale după terminarea mandatului și a făcut plăți ilicite de bani pentru tăcere către o actriță porno care susține că a avut o întâlnire sexuală cu Trump. Liderul republican a pledat nevinovat la toate acuzațiile.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul ilegal din Ucraina | Aktual24

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul...

Ucigașul german de drone a ajuns în Ucraina. De ce este Skynex o armă precisă | Aktual24

Ucigașul german de drone a ajuns în Ucraina. Kievul...

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis are și susținerea Turciei | Revista22

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis...

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi achiziționate din Kazahstan | Aktual24

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi...