ANALIZĂ Pro sau contra limitării plăților cash? Ce spun finanțiștii

Data:

Din 11 noiembrie, se introduce o măsură prin care plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice, chiar până la 1.000 lei de persoană, iar măsura a creat valuri de reacții în rândul populației, dar și printre specialiști. De la critici pentru „limitarea libertății” la „bravo” pentru lupta împotriva evaziunii fiscale, vă prezentăm câteva comentarii aduse de economiști și experți în fiscalitate – și argumente pro, dar și contra.

Se limitează plățile cash

Din 11 noiembrie, se introduce o măsură prin care plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice, chiar până la 1.000 lei de persoană. Astfel, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.  De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Se pot face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Dacă nu se respecta plafoanele de mai sus se aplica amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul. Se pot face încasări și plăți între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Citește și Șeful Casei de Pensii Iași lasă pierdut 1 milion de euro dintr-un dosar penal prescris

Ce spun economiștii/ finanțiștii. Argumente Pro și Contra

Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriș, fost secretar de stat în ministerul Finanțelor, are un „bravo” pentru măsura reducerii plăților cash. „Plățile cash sunt reduse drastic (la 1.000 lei de la 5.000 lei), în încercarea de a reduce evaziunea. Din nou, o măsură care cred eu că merită un ”BRAVO” și nu un ”HUO” din partea cetățenilor onești. De aceea eu zic: BRAVO! Modificarea asta apare la art 3 din Legea 70/2015. Nu este modificat însă deloc articolul 4^1, introdus de mine în 2016, care dă o derogare pentru organizatorii de nunți și botezuri, deci, rămâne cum s-a stabilit: acolo se poate plăti cash, din dar, după petrecere. Nu se schimbă nimic!”, menționează Biriș, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Mai multe puteți citi în Economedia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...

Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită...

Ce rute recomandă poliția șoferilor pentru a evita aglomerația

Poliţiştii rutieri le recomandă conducătorilor auto să ia în...