95% dintre familiile vulnerabile nu și-au mai permis cheltuieli elementare

Data:

95% dintre familiile vulnerabile nu și-au mai permis cheltuieli elementare. Creșterea costului vieții a afectat în mod semnificativ familiile ai căror copii sunt integrați în programele educaționale ale Organizației Salvați Copiii România. Acestea nu mai pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi tratamente medicale, alimente și îmbrăcăminte pentru copii.

În decursul ultimului an, 71% dintre familiile vulnerabile s-au văzut nevoite să renunțe la cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea, în vreme ce 24% au redus din cheltuielile cu alimentele, arată datele unei anchete sociologice derulate de Salvați Copiii România.

95% dintre familiile vulnerabile, afectate

În acest context, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat în anul 2023 programele de prevenire a abandonului școlar, reintegrare școlară și sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei și dedică cea de-a 23-a ediție a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru susținerea educației copiilor vulnerabili. 

Cele mai multe dintre familiile beneficiare ale programelor Salvați Copiii România (51,58%) au un venit de sub 400 lei/membru de familie, 32,48% dintre familii declară un venit sub 600 lei/membru de familie și doar 15,9% afirmă că venitul pe membru de familie depășește 600 lei.

Familiile cuprinse în anchetă au declarat că au fost nevoite să renunțe la anumite cheltuieli, după cum urmează: 71% au renunțat la cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea; 35% au renunțat la cheltuielile legate de activități extrașcolare; 12% dintre familii au renunțat la achiziția de  jocuri și jucării.

Citește și: Doar 8% dintre români mai participă la parada de 1 Decembrie

În ceea ce privește alimentele, 24% dintre familiile vulnerabile au diminuat bugetul alocat alimentelor.

“Un copil care trăiește sub pragul de sărăcie este un copil subnutrit, cu o sănătate precară și, mai mult, cu șanse diminuate de a-și depăși vulnerabilitățile mediului.

De aceea este crucial accesul la educație, laolaltă cu politici sociale integrate, care să corecteze vulnerabilitățile.

Sărăcia omoară educația, iar responsabilitatea noastră e să diminuăm cât mai mult efectele sărăciei asupra copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Festivalul Brazilor de Crăciun: Lumea bună face lumea mai bună

În mod tradițional, Festivalul Brazilor de Crăciun s-a impus ca evenimentul caritabil de marcă, pus în slujba susținerii accesului la educație egală pentru copiii vulnerabili.

Potrivit organizației Salvați Copiii, în cele 22 de ediții de până acum, au fost strânse fonduri de 8.102.000 euro, care au sprijinit integrarea socio-educațională pentru 211.127 de copii.

Grație celor 22 de ediții ale Festivalului Brazilor de Crăciun, educația s-a transformat în șansă reală: 147.895 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integrați educațional și pentru a se preveni abandonul școlar; 48.299 de copii au fost incluși în programul Școala după Școală și educație remedială; 10.009 de copii au participat la Grădinițele Estivale; 4.924 de copii au fost recuperați educațional, prin programul A Doua Șansă; 102 biblioteci școlare au fost dotate cu 76.000 de cărți.

Citește și: Iohannis pleacă în Dubai de Ziua Națională a României. Agenda nu e publică momentan

Numai la ediția precedentă, fondurile de 820.000 euro au asigurat în anul 2023 servicii educaționale și sociale pentru 42.000 de copii: servicii directe pentru 12.000 de copii (programe de tip Grădinițe și școli de vară, Școala după Școală, A doua Șansă și sprijin educațional și social pentru continuarea studiilor); 10.000 de copii au beneficiat de servicii educaționale îmbunătățite, ca urmare a formării cadrelor didactice (250 de specialiști formați); 20.000 de copii au beneficiat de condiții mai bune de învățare în urma dotării a 40 de școli cu cărți pentru biblioteca școlară, rechizite, săli de clasă renovate și dotate.

Parteneriatul dintre Muzeul Național de Artă al României și Salvați Copiii a însemnat 1.150 de ateliere diverse de care au beneficiat 850 de copii. Pentru mulți dintre acești copii a fost prima oară când au vizitat Muzeul Național de Artă al României și au luat contact cu arta. Colaborarea va continua și pe parcursul anului viitor.

„Unul dintre cele mai rodnice parteneriate ale MNAR este cel cu organizația Salvați Copiii.

Oferim cadrul pentru o excepțională expoziție de artă contemporană cu caracter caritabil dar și programe educative desfășurate la muzeu pe tot parcursul anului pentru copiii și tinerii aflați în grija acestei asociații.

Considerăm, alături de conducerea Asociației Salvați Copiii, că educația și cultura fac parte din nevoile fundamentale ale ființei umane”, a spus Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României.

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc în data de 8 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României.

Citește și: Ce se mai întâmplă în războiul din Ucraina

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Organizația Salvați Copiii)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Protest pro-Palestina la București. Manifestanții condamnă masacrul din Gaza

Protest pro-Palestina la București, sâmbătă, după ce manifestări similare...

Procurorul Onea se întoarce la DNA

Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...