Eurofrauda româno-bulgară. Sute de milioane de euro din taxe dispar cu ajutorul companiilor bulgărești

Data:

Eurofrauda româno-bulgară. Statul crește taxele pentru cetățeni în timp ce pierde anual miliarde de euro din evaziune fiscală. Banii sunt furați printr-un sistem operat de rețele de consultanți bulgari și oameni de afaceri români.

O investigație transfrontalieră realizată de Context.ro alături de jurnaliștii bulgari de la BIRD.bg vă prezintă beneficiarii acestor fraude.

În prima parte a investigației, Context.ro explică ce este TVA și cum se fraudează. România a pierdut în 2021 șapte miliarde de euro din cauza fraudelor la taxa pe valoarea adăugată, cunoscută mai simplu drept TVA. Din acești bani, statul putea să finanțeze construcția a zeci de spitale, dar n-a făcut-o pentru că banii au dispărut în buzunarele unor evazioniști.

Rețele folosite de aceștia pentru a frauda statul au la bază firme fantomă sau companii străine pe care le controlează de la distanță. Între timp, dosarele penale pe spălare de bani sunt puține, iar condamnările rare.

Citește și: Iohannis pleacă în Dubai de Ziua Națională a României. Agenda nu e publică momentan

În acest moment, taxa pe valoarea adăugată este de 19 procente (cu anumite excepții) și statul încasează anual între 12.5 și 18 miliarde de euro.

Asta reprezintă însă doar două treimi din ceea ce ar trebui să ajungă la bugetul statului. Țara noastră este campioană la eludarea acestei taxe, adică pierdem anual peste 6 miliarde de euro. Cele mai recente date Eurostat sunt chiar mai sumbre: în 2021, TVA neîncasat a ajuns la 9 miliarde de euro.

Citește și: Percheziţii DNA într-un dosar privind fraude cu terenuri ale statului

Citește prima parte a investigației Context.ro AICI.

În al doilea episod al investigației, Context.ro prezintă oamenii din spatele „Fabricilor de firme” de la Ruse. În timp ce guvernul României împovărează firmele și cetățenii cu noi taxe, un consultant financiar vinde liber pe internet rețeta fericirii economice. Îi învață pe afaceriștii români cum să fenteze plata taxelor la stat printr-un paradis fiscal care funcționează chiar sub nasul Uniunii Europene.

Nu e construit în Seychelles, Cipru sau Panama, ci la 75 de kilometri de București, în localitatea bulgărească Ruse. Alături de alți „experți”, consultantul a înființat sute de firme, iar o investigație Context.ro arată că unele au fost utilizate în fraude de proporții, în special cu TVA.

Milioane de euro care puteau fi folosiți pentru școli sau spitale nu au mai ajuns în bugetul public din cauza sistemului clădit de consultanții de lângă podul prieteniei dintre România și Bulgaria.

Citește și: Ce se mai întâmplă în războiul din Ucraina

Citește al doilea episod al investigației Context.ro AICI.

În a treia parte a seriei „Eurofrauda româno-bulgară”, Context.ro prezintă concluziile acestei investigații transfrontaliere. După ce au parcurs zeci de mii de pagini de documente, au vorbit cu experți și diverse surse, jurnaliștii au creionat un inventar al fraudelor. Au găsit proiecte europene de milioane de euro fraudate de rețeaua româno-bulgară.

Citește a treia parte a seriei “Eurofrauda româno-bulgară” AICI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Indienii păcăliți să lupte pentru Rusia cer să fie aduși acasă

Indienii păcăliți să lupte pentru Rusia au cerut guvernului...

Olguța Vasilescu cere mutarea Penitenciarului Craiova în afara orașului

Olguța Vasilescu cere mutarea Penitenciarului de Maximă Securitate Craiova...

Vin încă 18 tramvaie noi la Iaşi prin PNRR

Vin încă 18 tramvaie noi la Iaşi prin PNRR....