Armata Română a început recepţionarea primului sistem de drone Bayraktar

Data:

Forţele Terestre Române au început, în cursul acestei săptămâni, procedurile de recepţie calitativă şi cantitativă a echipamentelor primului sistem de drone Bayraktar TB2, a anunțat joi Ministerul Apărării Naționale (MApN).

La încheierea acestei etape, estimată pentru finalul acestei luni sau începutul lunii viitoare, vor putea fi executate primele zboruri de instrucţie operate de piloţi români cu aeronavele fără pilot Bayraktar TB2 – care vor avea însemnele de apartenenţă ale Armatei României, cocarda tricoloră pe aripi şi înmatriculate ca aeronave de stat româneşti, ceea ce va marca intrarea oficială în înzestrare a acestui tip de capabilitate.

Potrivit MApN, achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 contribuie la realizarea obiectivelor Programului de transformare a Armatei României până în anul 2040 şi are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi ale ţării noastre în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

Citește și: Cât de mari au fost neregulile din secțiile de votare

“Intrarea în dotare a acestor sisteme contribuie la realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită. Configuraţia-standard a unui sistem de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 cuprinde şase aeronave fără pilot la bord şi echipamentele aferente de comandă şi control. Misiunile şi tragerile reale aer-sol au demonstrat capabilităţile de lovire, cercetare-supraveghere şi posibilităţile multiple ale sistemului Bayraktar TB2. Aeronave fără pilot de acest tip şi-au dovedit eficacitatea în misiuni de luptă, principalele avantaje fiind anduranţa foarte mare în zbor – până la 24 de ore, în funcţie de încărcare, şi posibilitatea de supraveghere a unei zone extinse, datorită echipamentelor cu care sunt dotate. Totodată, prin misiunile şi tragerile reale aer-sol executate, au fost demonstrate capabilităţile de lovire”, a precizat MApN.

La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziţia, în vederea dotării Forţele Terestre Române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte şase aeronave fiecare, în valoare totală de aproximativ 321 milioane de dolari, inclusiv pachetul suport (cu muniţia aferentă, suportul logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament).

În luna aprilie 2023, a fost semnat contractul de achiziţie, cu termene de livrare în lunile iunie 2024, septembrie 2024, respectiv ianuarie 2025.

Citește și: Procurorul Cristian Ardelean se întoarce la DNA

În perioada februarie-iunie a acestui an a avut loc pregătirea primei serii a personalului aeronautic în Turcia, concomitent cu derularea, la producător, a activităţilor de acceptanţă, testare şi recepţie a echipamentului tehnic.

“Mediul de securitate regional şi global complex de astăzi, evoluţia situaţiei geostrategice din regiunea Mării Negre în conjunctura războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina şi eforturile NATO pentru întărirea posturii aliate de pe flancul estic impun întărirea capacităţii de luptă a structurilor din Ministerul Apărării Naţionale. În acest context, Armata va continua să achiziţioneze echipamente şi tehnică militară modernă, de ultimă generaţie, înalt tehnologizată, care să asigure capabilităţile necesare îndeplinirii misiunilor şi angajamentelor asumate faţă de NATO”, a transmis MApN.

Citește și: Dosar penal pentru coruperea alegătorilor în urma plângerii depuse de primarul Radu Mihaiu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce poți face dacă dai de eroarea de tipul „ecran albastru”

O pană informatică la sistemul Microsoft la nivel global...

Rusia. Ce se mai întâmplă cu mișcările de opoziție

Decesul lui Alexei Navalnîi de acum cinci luni a...