Când marile spirite se întâlnesc: Trump, Simion și manualul micului propagandist rus

Data:

În sfârșit, după îndelungi zile de așteptare, a venit și reacția lui Donald Trump la moartea lui Aleksei Navalnîi, într-o colonie penitenciară din Nordul îndepărtat.

Criticat pentru tăcere de către rivala sa la învestitura republicană, Nikki Haley, fostul președinte american, care nu odată și-a manifestat admirația față de dictatorul Vladimir Putin, a transmis un scurt mesaj pe rețeaua X:

Moartea subită a lui Alexei Navalny m-a făcut din ce în ce mai conștient de ceea ce se întâmplă în țara noastră. Este o progresie lentă și constantă, cu politicieni, procurori și judecători corupți, de stânga radicală, care ne conduc pe calea spre distrugere.

Frontierele deschise, alegerile trucate și deciziile extrem de nedrepte ale instanțelor de judecată DISTRUG AMERICA. SUNTEM O NAȚIUNE ÎN DECLIN, O NAȚIUNE ÎN DECLIN!

Acesta este, așadar, mesajul posibilului viitor ocupant al Casei Albe în legătură cu un eveniment care a indignat întreaga lume democratică.

Niciun cuvând de condamnare a regimului dictatorial de la Kremlin. Nicio urmă de compasiune pentru familia lui Navalnîi, pentru sutele și miile de deținuți politici încă deținuți în lagărele rusești.

O perspectivă sumbră pentru eventualul nou mandat al lui Donald Trump și de-a dreptul neagră pentru pacea cu Rusia, pe care el o promite realizată în doar câteva săptămâni – ar semăna mai curând cu o trimitere a Ucrainei către capitulare.

Citește și: Școala omoară curiozitatea copiilor. Legătura dintre predarea Matematicii și teoriile conspirației

Dar iată că, la mii de kilometri distanță, spiritele mari se întâlnesc.

Aflat la Timișoara și comentând moartea opozantului rus, George Simion, care visează să conducă România și să schimbe din temelii Europa, a făcut o paralelă între tirania Rusiei și „noua Uniune Sovietică” reprezentată de Uniunea Europeană.

Conștient sau în calitate de idioți utili, Trump și Simion folosesc astfel un truc vechi al propagandei rusești: relativizarea.

Pentru propagandiștii Kremlinului nu există diferențe de comportament între Occcident și Rusia. Iar Moscova nu face nimic diferit decât ce fac Bruxelles-ul, Washingtonul, Parisul ori Londra.

Așa cum voi, americanii, ați făcut războaie în Vietnam, Irak sau Afganistan, tot așa de bine putem ataca și noi Ucraina!

Ați blocat Sputnik și Russia Today? Ei bine, așa facem și noi cu presa de opoziție, nu înțelegem de ce ne criticați. Ne aplicați duble standarde!

Spuneți despre URSS că era o închisoare a popoarelor? Dar Uniunea voastră, condusă de la Bruxelles, ce este?

Ne acuzați pe noi de crime? Dar și voi ați ucis oamenii în pandemia Covid, cu măștile, restruicțiile, vaccinurile voastre!

Toți suntem la fel, totul este doar o ciocnire a intereselor, nimic altceva – spune propaganda Kermlinului. Și iată că liderul AUR se dovedește un învățăcel destoinic.

Citește și: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?

George Simion pare a nu pricepe diferența dintre Rusia lui Putin și UE. Adică, dintre o dictatură care-și închide și ucide opozanții și care declanșează războaie de exterminare și o uniune a democrațiilor și a libertăților – imperfectă, evident, dar democratică și liberă.

Și măcar cazul Ucrainei ar putea să-i dea de gândit lui George Simion: poporul ucrainean a dorit să părăsească sfera rusească și să se alăture Europei. Pentru asta, a fost pedepsit cu un război crâncen, îndreptat împotriva civililor lipsiți de apărare.

Așa cum Marea Britanie a dovedit-o, din Uniunea Europeană se poate și ieși – visul umed, mărturisit sau nu, al activiștilor AUR și SOS.

Și nimeni de la Bruxelles nu și-a pus în gând să-i  pedepsească pe britanici pentru asta.

Rămâne întrebarea dacă George Simion chiar nu înțelege diferențele. În definitiv, de la cineva care se prezintă drept scriitor și absolvent de master în istorie pretențiile ar fi fost mai mari.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...