Cătălin Predoiu spune că e cazul ca Guvernul și CSM să găsească o soluție pentru anchetarea magistraților

Data:

Cătălin Predoiu spune că e cazul ca Guvernul și CSM să găsească o soluție pentru anchetarea magistraților. Ministrul de Interne a făcut afirmațiaîn discursul de la bilanțul DNA pe 2023.

Cătălin Predoiu a susținut că măsura desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost „una temporară” şi rămâne ca temă de perspectivă, nu atât pentru DNA, cât pentru „Parlament, Guvern şi Consiliul Superior al Magistraturii”.

Predoiu a mai declarat că SIIJ trebuia desființată în 2022 și a adus aminte că CSM-ul de atunci s-a opus vehement, soluția ulterior aleasă fiind una de compromis.

„Anul 2022 a marcat adoptarea unei legi importante privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Aş vrea să spun ceea ce am spus şi atunci, soluţia adoptată din punctul meu de vedere este una temporară”, a declarat Predoiu.

Remarca fostului ministru al Justiției vine în contextual în care în doi ani de la desființarea SIIJ, noua formula de procurori desemnați care anchetează magistrați a finalizat doar două rechizitorii cu magistrați.

Citește și: Ministra Justiției, despre judecătoarea care a întrebat dacă decedatul accidentului de la 2 Mai e în sală: „Am paralizat când am citit”

Cătălin Predoiu spune și despre ineficiența pe linie

De când DNA nu mai are voie să ancheteze magistrați pentru fapte de corupție, acest flagel a dispărut din rândul procurorilor și judecătorilor. Rezultatele ultimilor ani arată că din 2018 până în 2024, SIIJ și ulterior nou aSecție de anchetare a judecătorilor și procurorilor a făcut 7 rechizitorii și nu a obținut nicio condamnare definitivă a unui magistrat.

Spre comparație, cât a avut competența să ancheteze magistrați, DNA a facut în perioada 2002 –  2018, 161 de rechizitorii, fiind condamnați 117 magistrați.

Ministrul de Interne a mai sugerat conducerii DNA să se ocupe și de zona de oligarhie administrativ-financiară, adică o serie de funcţii din aparatul administrativ de stat care sunt ocupate ani de zile de aceleaşi persoane, „iar unele dintre ele capătă sentimentul impunităţii”.

Predoiu a arătat că sunt date că acolo este corupție, mai exact evaziune fiscală favorizată de acte de corupţie administrativă, „în special în zona vamală, în zona fiscului în general, oriunde se manipulează bani şi valori financiare”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția | Monitorul de Cluj

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția....

Universitatea Babeş-Bolyai, parteneriat cu o universitate din Marea Britanie pentru programe de studii comune

În perioada 17-19 aprilie 2024, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a...

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei | Aktual24

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei,...