Cazul Ringier. Când independența presei e jucată la păcănele, care e finanțarea corectă?

Data:

Cazul Ringier. Acțiuni de cenzură precum cele făcute de trustul Ringier asupra ziariștilor de la Gazeta Sporturilor ridică serioase întrebări în ceea ce privește independența editorială a mass-media.

Sunt noile formule ale site-urilor susținute de prin donațiile cititorilor soluția, se întreabă Europa liberă.

Imixtiunea în politica editorială a mass-media nu este ceva nou în România. De multe ori ea rămâne ascunsă publicului pentru că jurnaliștii tac. Nu și în cazul Gazeta Sporturilor și Libertatea, unde ziariștii au protestat față de practicile grupului Ringier.

Rezultatul? Cătălin Țepelin, redactorul-șef al GSP, a fost dat afară.

Rezistența ziariștilor în fața cenzurii pe care trustul Ringier a vrut să o impună – a cere articolele înaintea publicării lor, asta înseamnă – și refuzul de a pleca steagul deontologic în fața comercialului sunt gesturi rare în spațiul media românesc.

Prețul acestei atitudini poate fi locul de muncă. Reversul medaliei este pierderea independenței, esența profesiunii de ziarist, și a încrederii publicului.

Citește și: Când va fi cel mai aglomerat? Când, cel mai liber? Cum au fost alese veşmintele Sfintei Parascheva? Totul despre pelerinajul care începe azi, cel mai lung din ultimii ani

Într-o piață media aflată permanent sub presiuni politice și economice, alimentată cu bani de la partidele politice, dependentă de publicitatea din surse precum jocurile de noroc, acoolul, tutunul, care deseori vin în contradicție cu valorile și principiile jurnaliștilor, independența editorială este în pericol.

Articolele la control, la patron

În cazul Ringier a surprins că un trust puternic, cu o îndelungată tradiție democratică, practică cenzura și nu înțelege una dintre regulile de bază ale relației patron-jurnalist pentru o presă independentă: fără imixtiuni în politica editorială.

„Pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a solicitat de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate.

S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc. Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice”, scriu ziariștii de la GSP și Libertatea în protestul făcut public.

Continuare în Europalibera.org!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Autobuzele din Cluj-Napoca, dotate cu suporți pentru biciclete

Clujenii pot utiliza, începând de miercuri, suporții de biciclete...

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost evacuaţi din Fâşia Gaza

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost...

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului. Drumul va fi deschis mai repede în acest an | VIDEO

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să...