Ciucă, nurii lui prezidențiabili și de ce se prăbușește PNL

Data:

După reuniunea de la Sinaia, PNL a rămas cu un mesaj la fel de moale, fără să găsească soluții de decuplare de la locomotiva PSD, fără să se detașeze de dezastrul guvernării și fără să prezinte o strategie de viitor.

Marea ședință de la Sinaia nu a analizat cu adevărat eșecurile majore ale PNL de la ultimele alegeri încoace, nici responsabilii mutărilor greșite, nici credibilitatea tot mai precară a partidului sau scăderea observabilă chiar și în sondajele comandate de liberali. Fără o analiză de acest fel, PNL nu poate însă construi o strategie pentru alegerile de anul viitor, nu poate discuta despre prezidențiabilul care să ajungă în turul al doilea și nu se poate poziționa în raport cu noul pol de dreapta în curs de apariție (USR +PMP +Forța Dreptei).

PNL şi PSD vor lupta separat în campanie

Singura decizie luată de PNL la Sinaia a fost să nu candideze împreună cu PSD, ca și cum ar fi existat anterior vreo înțelegere în sens invers. De altfel, PSD nu a ezitat să-i ironizeze pe liberali prin deputatul Marian Mina care a întreabat retoric dacă i-a invitat cineva pe o listă comună la alegeri.

Cele două partide vor continua să guverneze împreună, după același model al subordonării PNL în fața PSD, dar vor lupta separat în campania electorală. Social-democrații, care au deja o strategie, au atras de partea lor o serie de primari liberali și au anunțat că „ușa partidului rămâne deschisă”. Cu cât un partid are mai mulți primari de partea sa cu atât are mai multe șanse să câștige mai multe voturi.

Liberalii se complac în situația neplăcută, dar inevitabilă de a fi nu doar în aceeași coaliție cu social-democrații, ci și de a accepta să fie păcăliți sau chiar furați pe mai multe fronturi de aceștia. În paralel, PSD bifează decizii în favoarea electoratului propriu și împotriva oamenilor de afaceri și a antreprenorilor.

Citește și: Ionel Arsene extrădat în România. Decizia este definitivă

PNL pierde din electorat

Asocierea PNL-PSD la guvernare a dus la erodarea încrederii în liberali, care par să promită și pentru perioada de după 2024 un bloc de centru-stânga la guvernare. E posibil, însă, ca după alegerile de la sfârșitul anului viitor liberalii să aibă un scor și mai modest, iar puterea lor de influență în executiv să fie și mai mică.

O parte din electoratul lor tradițional îi privește deja cu neîncredere după ce au făcut praf legile justiției, au adus în fruntea parchetelor personaje fără voință proprie și fără anvergură, s-au lăsat convertiți de socialiști, au abandonat o coaliție de dreapta și s-au înhăitat cu PSD afundându-se în tradiția clientelismului, a profitului pentru grupurile de interese arondate și a legilor cu dedicație.

PNL s-a abandonat în voia lui Iohannis și a PSD

Cu un parchet anticorupție anesteziat, coaliția PSD-PNL și-a făcut de cap la toate nivelurile și speră să ducă jocul mai departe și în legislatura viitoare. Apoi, miniștrii cei mai importanți numiți în fotoliile liberalilor nici măcar nu provin cu adevărat din partid, ei sunt doar favoriții președintelui Klaus Iohannis, arhitectul mutării PNL de la dreapta la stânga. 

PNL s-a abandonat în voia lui Iohannis și a PSD cu o ușurință greu de explicat. Nicolae Ciucă, liderul fără carismă și fără simț politic al liberalilor este rezultatul acestui abandon. Generalul ieșit la pensie înainte de vreme cu toate sporurile aferente le-a spus la Sinaia colegilor săi că vrea să se mute la Cotroceni.

Mulți în PNL își dau seama că Ciucă n-are nuri prezidențiabili, dar așteaptă din afară un impuls pentru a se opune. Între timp, cu Ciucă în frunte, cu mesajul moale al liderilor PNL și legați de remorca PSD, partidul continuă să piardă credibilitate și votanți.

Preluare Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.
1 COMENTARIU
  1. penele este doar un uzurpator de sigla, de facto acest penele este prelungirea pecere-ului prin fostul fesene…Iar „nurii” lui ciuca, se vad imediat sub barbie, daca se dezbraca mai arata si colacii de sub buric(ul pamantului!), pentru ca daca ajunge cap de tara din ciuca-bot-de-maciuca, e ceva colosal pentru tot neamul lui, si un dezastru cosmic, pentru neamul romanesc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...