Covid-19: Știrile false au picioare scurte

Data:

Starea de urgență a permis guvernanților sub umbrela legislativă și la brațul Constituției, să suspende temporar apariția unor publicații. Vă mai amintiți în ce dată și pe ce site apărea știrea falsă „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, rostogolită imediat și în social media?

După ce au fost închise, unele publicații au reapărut public, ca să dispară iar. Asta a generat o serie de controverse în spațiul public și virtual.

Prima ”victimă” a decretului a fost, pe 18 martie 2020, site-ul stiridemoment.ro. Pe acest site a fost publicat articolul cu titlul ”Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, datat 15 martie 2020.

Același site a publicat pe 17 martie un articol sub titlul „Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. 

Aceste două știri au stat la baza deciziei Ministerului de Interne de a solicita închiderea site-ului. De menționat că cele două informații știri au fost intens distribuite pe rețelele de socializare și au creat rumori în rândul internauților. 

Pe 26 martie 2020, la o lună de la depistarea primului caz de COVID-19 în România, ANCOM informa că un alt site, bpnews.ro, a fost închis pe motiv că „distribuie informații a căror veridicitate a fost infirmată printr-o precizare elaborată transmisă de GCS către MApN”. Mai exact, știrea „Coronavirusul, ucis de Polidin”.

Potrivit registrului de domenii, RoTLD, domeniul bpnews.ro este cumpărat de o persoană fizică, iar numele acesteia nu e public, dar numele serverelor care găzduiesc site-ul sunt ns1.ninelpeia.ro și ns2.ninelpeia.ro, scrie G4Media.ro.

Ninel Peia, fost membru PSD și fost candidat la alegerile prezidențiale din 2019, era cel care plătea materialele sponsorizate de pagina de Facebook asociată site-ului, arată PressOne.ro.

Tot pe 26 martie 2020, site-ul breackingnews.xyz a fost următorul vizat pentru a fi închis din cauza informațiilor false pe care le promova. Creat pe o platformă rusească, site-ul era funcțional la câteva zile de la solicitarea închiderii sale, în ciuda cererii Guvernului către ANCOM de blocarea totală a sa, scrie revista22.ro.

Pe 7 aprilie, site-ul cohortaurbana.ro a fost și el închis pentru că promova articole de genul ”SARS, Bioterorism și mass-media”, publicat pe 28 martie, ori „Rusia este îngrijorată de proximitatea laboratoarelor biologice americane lângă granițele sale”, material publicat pe 30 martie.

Potrivit datelor RoTLD, domeniul de internet cohortaurbana.ro aparține firmei Event Design Cristina Art SRL din Giurgiu, care este deținută de Cristina Asan (dezvoltator web conform datelor de pe rețelele de socializare). Site-ul era găzduit de firma Romarg SRL, deținută de Radu Tofan, unul din principalii furnizori de servicii de găzduire și înregistrare domenii de internet din România, scrie HotNews.ro.

Pe 10 aprilie a venit rândul site-ului blacktopics.wordpress.com pentru articolul articolul ”Broșura – 3 – 4 – Coronavirusul e ȚAP IȘPĂȘITOR pentru radiațiile Antenelor 5G”, disponibil la link-ul https://blacktopics.wordpress.com/2020/03/29/brosura-3-4-coronavirusul-e-tap-ispasitor-pentru-radiatiile-antenelor-5g/.

Un alt exemplu de articol apărut în acest site este ”INTERVIU CE MERITĂ CITIT! COVID, MANIPULARE, GENOCID, 5G, NOUA ORDINE MONDIALĂ ȘI ALTELE”, disponibil la link-ul https://blacktopics.wordpress.com/2020/03/17/interviu-ce-merita-citit-covid-manipulare-genocid-5g-noua-ordine-mondiala-si-altele/.

La 4 zile după, pe 14 aprilie, site-urile r.news-romania24.xyz și news-romania24.xyz au fost și ele închise. Potrivit autorităților, prin articolul ”Oficial! Italia, Germania, Franța își închid definitiv hotarele pentru doi ani” se inducea ideea că românii aflați peste hotare nu se pot întoarce în țară.  

Un alt articol apărut pe aceste site-uri este ”Rusia vine în ajutorul României. Armata rusă va lupta cu coronavirusul în România”.

În 16 aprilie, alte trei site-uri au fost trase pe dreapta. Este vorba despre genocid.roveghepatriei.wordpress.com și vremuritulburi.ro.

Un exemplu de fake-news transmis de genocid.ro se ne spune că se face o așa-zisă ”dezinfectare” la nivel public cu substanțe iritante și toxice din grupele 1,2 și 4, sub denumirea de ”Halamid R, CARE CONȚINE Tosylchloramide sodium SUBSTANȚĂ FOLOSITĂ ÎN UZUL VETERINAR și care poate ucide instantaneu sau provoacă boli mortale”, dar și altele asemenea.

Într-o analiză realizată de către Grupul de Comunicare Strategică se preciza că prin intermediul site-ului https://genocid.ro/ ”se distribuie constant informații complet false sau distorsionate cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”.

ANCOM dă și un exemplu de asemenea fake news: ”sub pretextul formulării unei plângeri penale împotriva conducătorilor mai multor instituții, inițiatorul PLÂNGERII PENALE PUBLICE (formulă juridică inexistentă- n.r.) instigă publicul să nu respecte prevederile Ordonanțelor Militare invocând motive false pentru care Ordonanțele Militare ar fi ilegale”.

Site-urile veghepatriei.wordpress.com și vremuritulburi.com susțineau că „marele plan din spatele proiectului COVID-19 ar fi reducerea populației și controlul mulțimilor prin instituirea unui mod nou de viață fără drepturi și libertăți, controlat de un nou guvern unic mondial menit să excludă Rusia și China din prim-planul geopolitic”.

Și în 23 aprilie, ANCOM a anunțat că alte două site-uri, bn-news-romania.info și romania-veche.ro, au fost blocate. 

Primul site menționat mai sus a publicat o știre sub titlul „Klaus Iohannis – fiecare ROMÂN VA PRIMI 50 EURO de Paști”.

Site-ul romania-veche.ro a fost blocat pentru că promova articole conspiraționiste de genul „ATENȚIE: TRUC & ÎNȘELĂCIUNE sau Antenele 5G și COVID?” sau „Europe Defender 20 sau începuturile unui nou război mondial?”.

Pe 24 aprilie a venit rândul site-ului ortodoxinfo.ro, cu o orientare naționalist-creștină. Informațiile publice aici au fost catalogate de GCS ca fiind „vădit false și care au potențialul de a crea comportament social nejustificat și panică în rândul cetățenilor”.

Două exemple ar fi „Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare” sau ”Stocarea de informații sub piele, ca un tatuaj interior, prin nanocristale introduse împreună cu un vaccin se poate face chiar acum”.

Despre redacția virtuală #CovRoMd

Proiectul #CovRoMd cuprinde mai multe publicații. 27 publicații sunt de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHubExpress de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).  La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
spot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Povestea cutremurătoare a unei tinere abuzate sexual la o fundație franciscană

Povestea cutremurătoare a unei tinere abuzate sexual la o...

Dumitru Buzatu contestă măsura arestării preventive

Dumitru Buzatu contestă măsura arestării preventive dispusă, sâmbătă, de...

Primăria Iași face un împrumut imens, al optulea, pentru încălzirea oraşului în sezonul rece

Primăria Iași face un împrumut pentru încălzirea oraşului în...