Cum se explică huiduielile de la Coldplay

Data:

spot_img

Cum se explică huiduielile de la Coldplay. Ce spune Daniel Klinger, fondatorul primului post de radio din România postdecembristă.

„La momentul respectiv toți cei care ne aflam aici făceam acest lucru din entuziasm, fără niciun fel de așteptări pentru a fi recompensați într-un fel”, a spus Klinger, potrivit hotnews.ro.

În prezent, conform informațiilor de pe pagina sa de Facebook, Daniel Klinger lucrează la Kiss Fm, Magic Fm, Rock Fm, în același timp fiind profesor în cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș.

Cu o bogată experiență în domeniul radiodifuziunii, Daniel Klinger este persoana avizată pentru a explica ce s-a întâmplat la Coldplay și care sunt motivele pentru care maneaua este rău famată.

Daniel Klinger a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care a adus lămuriri în acest sens:

„Mă simt dator să comentez și eu despre maneaua de la concertul Coldplay, că dacă tac, mă dă facebook afară. Am fluierat? Nu. E bine că s-a fluierat? Da. E frumos că s-a fluierat? Nu.

E bine ce a făcut Chris Martin? Nu. Să explic.

Să huidui o interpretare care dezamăgește este o practică întâlnită până și pe cea mai pretențioasă scenă – cea de operă.

Se întâmplă atunci când interpretarea este mult sub așteptări. Și exact asta a fost motivația huiduielii din prima seară.

Citește și: Maneaua și incertitudinea culturală: Babasha și Coldplay

Spectatorii au venit la un concert Coldplay. Pe bani. Nu a fost un spectacol gratuit de zilele orașului, unde dacă nu plătești nici nu poți avea pretenția satisfacerii gusturilor tale.

Cum se explică huiduielile de la Coldplay. Chris Martin a făcut o prezentare neinspirată

Fără să fac o cercetare științifică, intuiția îmi spune că majoritatea celor care ascultă muzica acestei formații nu gustă manelele. Dacă era un concert Andra, ConnectR, Smiley, poate că procentul celor care ascultă și manele era mai mare. Dar nu la Coldplay.

Dar ce a iritat cel mai mult, cred că a fost prezentarea neinspirată pe care Chris Martin a făcut-o acestui moment.

El a spus că se simt onorați că românii au venit în număr așa de mare la concertul lor, în timp ce în România sunt artiști foarte talentați. Și că muzica românească este o muzică foarte frumoasă.

Păi scuzați-mă! Să spui că maneaua aia e muzică românească foarte frumoasă și că artiști ca Babasha sunt artiști foarte talentați, este o jignire adusă celor 50.000 de ascultători de muzică Coldplay prezenți pe stadion.

De asta huiduielile au fost o reacție firească.

Dacă ar fi spus că e bine să fim deschiși la toate genurile de muzică și să încurajăm toți artiștii indiferent de ce muzică ar cânta și oricui s-ar adresa, sunt sigur că nu ar fi huiduit nimeni. Exact asta a făcut în ziua a 2-a.

Milioanele de vizualizări au o explicație logică. Maneaua este distribuită exclusiv în online

Hai să lămurim acum și cum e cu numărul 1 în trenduri sau cu milioanele de vizualizări.

Păi hai să vedem de ce maneaua e așa de consumată în online. Online-ul e SINGURA formă de distribuție a manelei.

Nici un radio din România nu difuzează manele. Știți câți ascultători adună radiourile din România? Conform ultimei măsurători, 11,2 milioane de români ascultă ZILNIC măcar un post de radio. Numai KISS FM singur este ascultat de zilnic de 2,7 milioane.

Toate aceste radiouri difuzează orice muzică, doar manele nu.

Este atunci explicabil de ce consumatorii de manele nu au de ales decât să asculte muzica lor preferată din online și să genereze un număr mare de ascultări.

Practic compensează prin online lipsa manelelor de pe radio. Și comparativ cu 11 milioane de ascultători zilnic de pe radiouri, cei 6,7 milioane de ascultători strânși în 10 zile de Babasha cu ultima sa piesă, nu mai pare așa o performanță. Asta ca să lămurim cu numărul 1 în trending.

Cum se explică huiduielile de la Coldplay. Nu rasismul este cauza

Mă deranjează că acum manelistii se victimizează. „Pentru cine nu înțelege, maneaua este rău famată doar din cauza rasismului, nu din cauza muzicii în sine” declara azi Babasha.

Citește și: TIFF găzduieşte avanpremiera documentarului despre Ceauşescu – „Tovarăşu’: Facerea, Gloria şi Desfacerea unui Dictator”

Hai, pe bune!? Pentru cine nu înțelege? Păi hai să-ți spun eu, Babasha, cum stă treaba, și crede-mă că eu înțeleg puțin mai bine decât tine, pentru că eu sunt în grupul celor care consideră maneaua „rău famată” iar tu nu ești în acest grup.

Maneaua este rău famată nu din cauza rasismului și nici din cauza muzicii. Maneaua este rău famată din cauza textelor și din cauza valorilor promovate de manea și de manelisti.

Textele promovează: banii făcuți ușor, șmecheria, femeia ca obiect, răzbunarea

Temele recurente sunt banii făcuți ușor, de regulă ilicit, șmecheria de orice fel e virtute, femeile sunt obiecte și trebuie să fie multe, eventual să fie ale altora, obiectivul e să moară dușmanii de ciudă. Alte teme – răzbunarea, pârnaia, bătăi. Toate astea sunt în texte.

Lăsând la o parte textele, există și problema atitudinii, atât a cântăreților de manele, cât și a consumatorilor acestui gen muzical.

De regulă au o conduită socială care ignoră regulile de civilizație. Dau muzica tare, dacă se poate toată noaptea, conduc mașini care de regulă încalcă regulile de circulație, se îmbracă cu un prost gust evident.

Nu de puține ori sunt în siajul grupurilor de interlopi, cămătari, traficanți de persoane. De asta e maneaua „rău famată”. Babasha, nu e rasism.

Mai ales că manele cântă și românii, nu doar romii. Și aici am ajuns la al doilea motiv pentru care s-a huiduit miercuri la concert.

Fanii Coldplay care știu perfect valorile promovate de trupă, nu au putut înțelege cum ar putea fi aceste valori compatibile cu valorile care vin la pachet cu manelele. Sunt diametral opuse.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Faacebook/ Pagina Daniel Klinger)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Forțele Navale Române marchează Ziua Armatei cu ceremonii în garnizoanele din țară

Forțele Navale Române organizează, vineri, ceremonii militare și religioase...

Preotul de la Mănăstirea Zamfira l-a glorificat pe Putin în timpul slujbei de duminică | Aktual24

Preotul de la Mănăstirea Zamfira l-a glorificat pe Putin...

De ce cochetează tinerii români cu autoritarismul | Deutsche Welle

De ce cochetează tinerii români cu autoritarismul. Jumătate dintre...

Protest pentru salvarea zonei retrocedate din Parcul IOR | The Epoch Times

Protest pentru salvarea celor 12 hectare retrocedate din Parcul...