De ce economisirea energiei din timpul lui Ceaușescu nu seamănă cu economisirea de azi

Data:

României ar putea să îi lipsească în sezonul rece de anul acesta, cel puțin 1.000 MW, economia locală și populația țării vor depinde, în anumite perioade, de aprovizionarea cu energie electrică din import. De aceea, este incorectă abordarea recentei ordonanțe privind energia care descurajează exportul de energie prin taxare.

Dacă și celelalte state europene ar proceda la fel, România ar risca să nu aibă suficientă energie electrică. Dar, piața comună europeană este funcțională. Despre preț, este o altă discuție. Desigur, planul energetic național pentru sezonul rece ar trebui să includă liste de priorități care să arate companiile sau instituțiile la care se reduce sau chiar se oprește furnizarea energiei electrice, dacă va fi cazul.

Este evident că populația va fi protejată, iar industria va fi debranșată. Ar fi o decizie dificilă, dar totdeauna se alege răul cel mai mic.

A doua observație față de inițiativele de economisire nu ține de economie. Este vorba despre asocierile care au apărut în spațiul public cu regimul Ceaușescu.

Mentalul colectiv pare a fi reținut ceea ce se întâmpla înainte de anul 1989. Întreruperi ale energiei electrice, lipsa apei calde, temperaturi scăzute în locuințele încăzite prin sistemul centralizat, cozi mari la aprovizionarea cu benzină sau motorină.

Restricțiile din epoca Ceaușescu se aplicau pentru că în ultimii ani ai regimului comunist importurile erau reduse semnificativ pentru a se plăti datoria externă. O decizie lipsită de logică economică și total anti-populară.

Continuarea, la RFI!

Citește și: Originile din România ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto www.bing.com/images

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un sucevean aflat în arest la domiciliu pentru trafic de droguri a evadat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din...

Stradă surpată în Slănic Prahova. Geologi și specialişti caută explicații| FOTO

Stradă surpată în Slănic Prahova. Specialişti din cadrul Institutului...

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...