De ce este infracțiune ce a făcut Ciolacu în procesul Roșia Montană

Data:

De ce este infracțiune ce a făcut Ciolacu în procesul Roșia Montană. Curtea de Arbitraj de la Washington a anunțat că România a câștigat dosarul în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de miliarde de dolari.

În 2019, Cristiano Ronaldo a fost condamnat pentru evaziune fiscală la aproape 2 ani de închisoare cu suspendare și plata unei amenzi de aproape 19 milioane de euro.

Care-i legătura?

Hai să vedem, arătînd de ce este infracțiune și nu prostie ce-a făcut Ciolacu când a anunțat cam cu o lună înainte de verdict că România va pierde procesul cu Roșia Montană.

Pentru că în urma acestei declarații care anticipa despăgubiri de peste 6 miliarde de euro/dolari, declarație dată la o adunătură de partid, prețul acțiunilor a crescut cu 50% (jumătate din valoarea lor), generînd un „profit de peste 200 mil de dolari.

Citește și: Declarațiile Guvernul României în cazul Roșia Montană au dublat prețul acțiunilor Gabriel Resources

Ceea ce azi-noapte s-a dovedit că doar în mod artificial, pe baza unui zvon fără nici o bază.

Ciolacu ar putea bineînțeles folosi exemplul lui Cristiano Ronaldo, care, în 2017, în timpul procesului în care era judecat pentru evaziune fiscală a declarat că:

„Nu înțeleg multe despre lucrurile astea. Am doar șase ani de școală și singurul lucru pe care îl știu este să joc fotbal bine.

Dacă ei îmi spun ‘Cris, nu e nicio problemă!’, eu îi cred. Am încredere în consilierii mei, sunt cei mai buni. Îi plătesc bine, fac o treabă bună și las totul în mâinile lor”.

Nici Ciolacu nu pare că este departe, diferența e că CR7 nu s-a băgat în politică.

Dacă declarația o dădea „ca și” patron la covrigărie sau la chioșcul la gagică, nu-l lua nimeni în seamă, chiar dacă era deputat sau președinte de organizație județeană. Ca premier, șefu’ la guvernu’ care se judeca cu Gabriel Resources, lucrurile nu mai stau la fel.

Citește și: Cum a fost salvată Roșia Montană de la o distrugere completă. Procesul de la Washington, văzut din Munții Apuseni    

Chiar dacă în fața procurorilor sau a judecătorilor se va apăra și el ca Ronaldo (fruntea-l ajută, vocabularul la fel, studiile nu mai zic …) cu școală puțină, că nu ar înțelege prea multe din economie, că recită ce îi spun consilierii pe care-i plătește și el tot foarte mult, că așa se face politica în România, cu minciuni și manipulare, și chiar dacă asta e o anomalie într-o țară civilizată, Ciolacu n-ar scăpa fără condamnare.

Pentru că la fel ca la CR7, prostia nu e cauză de exonerare penală. Iar niște unii s-au îmbogățit de la declarația lui, iar asta e penal.

Citește și: România a câștigat procesul Roșia Montană. Dar a pierdut procesul cu viitorul

Și când până mai ieri erai prietenul unuia condamnat pentru terorism sau când plătești ca să fie împrăștiată pe toate canalele că România va pierde și că USR e de vină sau când dai declarații de laudă după verdictul invers decît ăla anunțat de tine, cum că tu te-ai bătut cu dușmanii pe care i-ai îmbogățit de fapt, nici măcar prostia nu o mai poți invocă în apărarea ta.

Pentru că tu, Ciolacule, spre deosebire de Ronaldo care poate că doar fotbal știe, ești un șmecheraș, cu școala vieți, care „s-a descurcat”,

Da, știu, DNA, Voineag, servicii, găștile din justiție … Dar eu încă mai am convingerea că țara asta va ajunge mai devreme pe o cale normală, modernă, în care toate lucrurile se vor fi așezat în făgașul lor normal, iar genul de pregătire/competență ca al lui Ciolacu, Ciucă & co va fi maximul pentru vreun șef de tură pe vreun șantier/hypermarket, gen.

Și că vom avea și un sistem de justiție populat de oameni competenți și de bună credință, iar asta se va fi întâmplat înainte de prescripția faptelor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Marius Vasiliu este analist în cadrul Departamentului Politici Publice al

spot_imgspot_img
Marius Vasiliu
Marius Vasiliu
Marius Vasiliu este analist în cadrul Departamentului Politici Publice al USR
2 COMENTARII
  1. Domnule Vasiliu,
    Eu de mult am renunțat la convingerile dumneavoastră că se vor îndrepta lucrurile în politică și justiție. Poate și vârsta mă face să fiu pesimist. Dar caracterul românului mă face să nu cred în vindecarea sufletelor politicienilor și justițiarilor români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite în două...

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...