Dezinformare în cazul dronelor ruseşti. De ce a minţit Guvernul

Data:

Dezinformare în cazul dronelor ruseşti. Expertul media Cerasel Cuteanu a evidențiat într-un interviu video acordat Reporter 24 importanța unei comunicări coerente și corecte din partea autorităților.

Acesta analizează modul în care un „fake news” poate afecta percepția consumatorilor și argumentează că politicienii ar trebui să evite implicarea în combaterea fenomenului, pentru a menține democrația și încrederea în informație.

„Guvernul român a pretins în mod fals că nu au căzut drone rusești pe teritoriul românesc”

Cerasel Cuteanu este un doctorand al Universității Babeș-Bolyai, specializat în marketing, care efectuează o cercetare doctorală interdisciplinară în jurul fake news. Cuteanu este și Fellow al Media Journalism Research Center, iar proiectul său vizează educarea consumatorului pentru a reacționa în timp real la fake news.

YouTube video

„Sub presiunea de a evita activarea Articolului 5 al NATO, Guvernul român a pretins în mod fals că nu au căzut drone rusești pe teritoriul românesc, o decizie menită să înșele proprii cetățeni în loc pe dușman. Urmările acestei înșelătorii confirmă în mod clar că utilizarea știrilor false, chiar în scopul unui rezultat corect, este o strategie impractică.

Citește și: Dezechilibru major, 90% dintre români câștigă sub 4.000 lei/lună. Salariul mediu în România este însă de 4.600 lei/lună, conform INS

(…) Președintele României, Klaus Iohannis, a respins ferm afirmațiile Ucrainei, susținând că nicio dronă nu a aterizat vreodată pe teritoriul românesc.

Cu toate acestea, adevărul din spatele presupusului incident al dronei rusești pe teritoriul românesc a ieșit în sfârșit la iveală. După publicarea imaginilor care arată resturile și confirmarea ulterioară din partea Ministrului Apărării, s-a stabilit fără echivoc că o dronă rusă a căzut într-adevăr pe teritoriul românesc. Astfel, Președintele a fost obligat să își revizuiască declarația inițială.

(…) Cu toate că intențiile sale au fost, probabil, bune, acțiunile Președintelui s-au dovedit a fi extrem de problematice, deoarece au declanșat o serie de evenimente care ilustrează pericolele bazate pe știri fabricate”, arată Cuteanu.

„Primarul unui sat vizat de dronele rusești a vorbit despre o dronă căzută în zonă”

Expertul spune că s-a dovedit în cele din urmă că un abuz de putere a fost meticulos orchestrat pentru a asigura eficacitatea unei campanii de dezinformare.

„Această tactică, adesea folosită de guverne, își propune să inducă în eroare publicul și să manipuleze percepția acestuia. Primarul unui sat, care fusese vizat de dronele rusești care atacau portul ucrainean Izmail, a vorbit despre o dronă căzută în zonă.

Cu toate acestea, i s-a atras imediat atenția să nu discute mai mult despre acest subiect, deoarece ar fi putut escalada tensiunile dintre România, NATO și Federația Rusă.

Articolul integral, în REPORTER24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Reporter 24
Reporter 24http://reporter24.info
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 36.000 de euro, site-ul Reporter24.info a devenit unul dintre cele mai importante din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, dar şi Mehedinţi, Teleorman şi Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Campania electorală la Stâlpeni: laude versus realitate | Gazeta de Stâlpeni

Campania electorală la Stâlpeni: laude versus realitate. Deși se...

La Brăila au apărut clipuri electorale filmate în școli | De Brăila

La Brăila au apărut clipuri electorale filmate în școli,...

Ce este centrul integrat de colectare separată cu aport voluntar | Ziarul de Iași

Ce este centrul integrat de colectare separată cu aport...