Digitalizarea justiției, un eșec. Contracte întârziat, companii din grupul de interese Ghiță-SIVECO

Data:

Digitalizarea justiției promisă de guvernul României a eșuat, dezvăluie Context. Datele și documentele a milioane de români care-și caută dreptatea în tribunale sunt procesate de un sistem ieșit din uz de ani de zile.

Contractele de zeci de milioane de euro au mers înainte iar în viitor, dosarele românilor vor trece prin softuri ale unor companii care au un trecut penal. Banii pentru revoluția digitală au ajuns la firmele unor apropiați ai lui Sebastian Ghiță, grupările SIVECO și UTI. Sebastian Ghiță este judecat într-un mare dosar de corupție și se ascunde de justiție în Serbia, iar Irina Socol, fondatoarea SIVECO, are o condamnare la activ. 

237 de judecătorii, tribunale și curți de apel din țară prin care trec anual peste 2,5 milioane de dosare ale românilor folosesc un soft învechit care nu mai poate fi îmbunătățit. Ca să rezolve această problemă, guvernul Orban a scris în PNRR că va digitaliza justiția cu un nou soft.

Bani europeni

De fapt, executivul a promis Bruxelles-ului o mică revoluție digitală a justiției. Scopul final este ca cetățenii care ajung în fața judecătorilor să nu mai stea la cozi prin arhive, ci să-și citească dosarele de acasă. Revoluția digitală a justiției a fost împărțită în două episoade.

Citește și: UPDATE/VIDEO Explozie urmată de incendiu la o magistrală de gaz în apropiere de Focșani: 4 muncitori au murit carbonizați. Cauza: fisurarea magistralei ca urmare a executării lucrărilor la autostrada A7

Primul costă pe hârtie 23 de milioane de euro, bani din PNRR, al doilea 10 milioane de euro, tot bani europeni, dar dintr-un alt program.

Ce este ECRIS și cum funcționează un soft expirat?

ECRIS 4 este aplicația informatică cu care lucrează toate cele 237 de instanțe din țară. De ea depind managementul dosarelor în instanţe, repartizarea aleatorie a acestora, diversele rapoarte şi statistici. De aici sunt preluate informațiile despre dosare şi şedinţe care sunt publicate în portalul instanțelor de judecată, accesibil pentru oricine, potrivit sursei citate.

Implementat cu scandal acum mai bine de 10 ani, sistemul actual se bazează pe tehnologii pentru care producătorul, Microsoft, nu mai oferă suport tehnic de ani de zile.

Continuarea, în Context!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related