DNA a clasat dosarele de fraudă cu fonduri europene care îl vizau pe Dan Barna

Data:

DNA a clasat dosarele de fraudă cu fonduri europene care îl vizau pe fostul vicepremier și lider USR Dan Barna, potrivit unui răspuns oficial al DNA la solicitarea G4media.ro.

Barna a pierdut între timp șefia partidului, este vicepreședinte și locul 1 pe lista de candidați la europarlamentare.

”În cursul lunii noiembrie 2023, în dosarele penale care priveau modalitatea de implementare a proiectelor POSDRU 135/5.2/S/125782 – „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” și POSDRU/168/6.1/S/144808 – „SES-am deschide-te” procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

În cauzele respective, urmărirea penală a fost începută doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”, arată DNA în răspunsul la solicitatarea G4media.ro.

Citește și: Ciolacu minte că nu a găsit documentele PNRR. Oamenii lui gestionează o structură care implementează și monitorizează planul

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului a sesizat DNA, în mai 2021, cu privire la proiectul cu fonduri europene „SES-am Deschide-te!„. Ancheta îl viza pe Dan Barna, la vremea respectivă vicepremier și lider USR.

”1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”:

„Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760),

„SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699),

„Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

Citește și: Vlad Viski: Vor fi patru runde de alegeri, iar agenda electoratului progresist nu va fi reprezentată de partidele mari

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs. Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor”, arăta DLAF într-o informare de presă.

Câteva luni mai târziu, în septembrie 2021, DLAF a revenit și a sesizat DNA și cu privire la proiectul cu fonduri europene <<„Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL>>, potrivit unui răspuns al DLAF pentru Digi24.ro din 29 septembrie 2021.

”Au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală, motiv pentru care Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație a fost transmisă Direcției Naționale Anticorupție (Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție)”, anunța DLAF.

Citește și: Cei mai săraci români se află în fiefurile PSD

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Dan Barna / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Centralele de apartament, eliminate din Uniunea Europeană până în 2040

Centralele de apartament, eliminate din Uniunea Europeană până în...

Cluj: Trei bărbati au sărit să apere două tinere, atacate pe stradă de un individ (Aktual24)

Cluj: Trei bărbati au sărit să apere două tinere,...

Judecătorii au decis: fraţii Tate, liberi să părăsească Bucureştiul şi judeţul Ilfov

Judecătorii au decis: fraţii Tate, liberi să părăsească Bucureştiul...