Armata României nu-și face planuri de apărare contra rușilor pe Prut – Dorin Dobrincu | Aktual 24

Data:

Armata României nu-și face planuri de apărare contra rușilor pe Prut, afirmă istoricul Dorin Dobrincu. Statul centralizat este anacronic și disfuncțional, generează clivaje tot mai mari între diversele părți ale țării.

Singura șansă a României de a-și eficientiza dezvoltarea este regionalizarea, afirmă istoricul Dorin Dobrincu, președintele asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“, într-un interviu acordat aktual24.ro.

Privită dinspre Iași, problema este de-a dreptul dramatică și se observă, în discursul intelectualului moldovean, o exasperare care de la București, Timișoara ori Cluj poate părea chiar surprinzătoare.

Dinspre Moldova vine un puternic sentiment al discriminării, o frustrare și o indignare care scapă clasei politice „de la Centru“, dar care poate căpăta chiar forme azi imprevizibile.

Moldova se vede iar dată la o parte, susține Dorin Dobrincu

Reporterul aktual24.ro a descoperit, în dialogul cu istoricul Dorin Dobrincu – în același timp cercetător la Institutul A.D. Xenopol din Iași, fost director general al Arhivelor Naționale ale României –, o problemă majoră ignorată complet de politicienii de la București, începând chiar cu președinții țării în ultimii 30 de ani.

Moldova se vede iar – a câta oară? – dată la o parte, mințită și privită ca entitate sacrificabilă de elitele politico-militare ale României.

Citește și: Iohannis nu a grațiat nici un condamnat, în al doilea mandat. A refuzat 200

  • Iohannis i-a mințit în față pe moldoveni în 2018, când căuta voturi pentru al doilea mandat și le spunea că susține construirea autostrăzilor, dar întâi e nevoie să scape de PSD, care e obstacolul major în calea marilor proiecte. Un an mai târziu, după ce se vedea reales, Iohannis bătea palma tocmai cu „obstacolul major“, iar pe la Iași n-a mai catadicsit să treacă de peste 4 ani.
  • Autostrada A8, care e cerută insistent și de mult timp de moldoveni și ar trebui să lege regiunea de Europa Centrală prin traversarea munților spre Transilvania, a fost pusă pe hold de București și nu se știe când i se vor aloca fonduri, deși banii europeni există.
  • Autostrada A7, dintre Muntenia și Moldova, e în întârziere și foarte probabil nu va fi gata în 2026, conform termenelor fixate.
  • Investițiile guvernului central în căile ferate din Moldova sunt o glumă proastă.
  • Peste toate, discursul nonșalant al elitelor militare și politice de la București privind cedarea Moldovei și retragerea pe linia Focșani-Galați în cazul în care rușii ajung pe Prut și atacă România, îl face pe istoricul Dorin Dobrincu aproape să-și piardă cumpătul.

Citește și: Alro Slatina taxată suplimentar de ANAF. Dă în judecată Fiscul

Armata României nu-și face planuri de apărare: „Ce popor suntem? Și care popor contează?”

Aici devine cel mai clar că sentimentul de frustrare este justificat. Interlocutorul întreabă de ce mai plătesc moldovenii bani pentru salariile și pensiile militarilor, pentru cumpărarea de armament și toate celelalte, dacă în cazul lor nu se pune problema să fie apărați.

Întrebările curg dur, fără ca Dorin Dobrincu să dea impresia că-și face iluzia unui răspuns dinspre București: „Ce popor suntem? Și care popor contează? Doar poporul din București, doar cel din Ardeal? Și cu cel din Moldova ce facem? Îl abandonăm cu cinism?“.

Chiar interlocutorul menționează, spre final, că niciun politician, nici de la București și nici local, nu și-a arătat vreodată interesul față de ceea ce au de spus intelectualii care propun regionalizarea. Nimănui, în politica românească, nu-i pasă de soluții. Toata lumea e preocupată, în schimb, de voturi și imagine.

Interviul integral în Aktual 24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. „…iohanis i-a mintit in fata pe moldoveni… …de ce mai plătesc moldovenii bani pentru salariile și pensiile militarilor…”___–__, intotdeauna a existat o discriminare impotriva moldovenilor, insa nu si aici, iohan a mintit pe toata lumea, inclusiv pe la EU si peste tari si mari, iar intrebarea cu platit, iarasi, trebuie generalizata, armata romana este arhisupranunerar, mai ales in „ofiteri”, este singura armata din LUME si din TOATE EPOCILE CUNOSCUTE ISTORIC, care are mai multi „ofiteri”( si alte cadre militare), activi si rezerva, DECAT intreaga ostire actuala, numai generali sunt peste O MIE SASE SUTE, mai multi decat are -LA UN LOC- USA, UK, Franta si intreg NATO, la un loc, deasemeni, practic armata romana este singura „suprema” vulnerabilitate a existentei nationale, atat prin sumele astronomice platite in salarii si pensii, dar si prin furtul (de alte miliarde), facut de inalti „ofiteri”, din patrimoniul armatei, de unde echiparea acesteia o face sa nu reziste mai mult de o zi, in orice atac, desigur adaugam un alt factor, ca cel putin 10 la suta din inaltii „ofiteri”, se vor pensiona medical imediat, si macar 25 la suta din rest si trupa, vor dezerta din primele ore ale inceperii ostilitatilor…Iar marele vinovat pentru aceasta imensa degringolada, este iohan, marele dusman al tarii si al natiei romane…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Accident grav în Tulcea, între un microbuz şi o maşină de teren. Șapte persoane rănite

Accident grav în Tulcea. Şapte persoane au fost rănite...

Premiul Carol cel Mare, acordat rabinului Pinchas Goldschmidt

Premiul Carol cel Mare, acordat de oraşul Aachen, este...

Florin Piersic a fost operat. Starea actorului este stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de...