Dosarul 10 august: Cine lipsește din lista acuzaților

Data:

Responsabilii politici ai represiunii de acum cinci ani lipsesc din dosarul întocmit de procurori și trimis ieri în judecată. Și nici Fantoma în Alb nu se află acolo.

Procurorii nu au putut sau nu au vrut să facă și conexiunile între violențele care au avut loc în Piața Victoriei și liderii politici care aveau acces la pârghiile instituțiilor de forță.

Pe 10 august 2018, protestul maraton început în Piața Victoriei în februarie 2017 împotriva guvernului PSD a fost reprimat cu brutalitate de forțele ministerului de Interne. Oamenii care se adunau acolo în fiecare seară erau pașnici, dar enervați de faptul că guvernul și majoritatea social-democrată voiau să-l ajute pe Liviu Dragnea să scape de acuzațiile penale care-l amenințau cu închisoarea modificând legile în favoarea lui. După un an și jumătate de proteste, guvernul era aspru criticat nu doar în presa internațională, ci și în rapoartele Bruxelles-ului sau în declarațiile oficialilor americani, iar oficialii români erau tot mai izolați. De aceea, liderii puterii de la București au încercat permanent să decredibilizeze protestul, iar prim-ministra de atunci a trimis chiar o scrisoare Comisiei Europene, în care scria că pe 10 august 2018 ar fi fost o încercare de lovitură de stat. O acuzație care s-a dovedit falsă, dar care a fost rostogolită de majoritatea liderilor PSD.

La un an de la reprimarea în forță a manifestanților a fost desecretizat Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei, citat pe larg de Hotnews.ro, care arăta că ministra Internelor, la acea dată, Carmen Dan, aflată în concediu pe 10 august, a venit la biroul de la Ministerul de Interne și a preluat comanda operațiunilor și că toate informațiile despre ce se întâmpla în Piața Victoriei, inclusiv intervenția jandarmilor, erau comunicate liderului PSD, Liviu Dragnea.

Citește și: Toți elevii de clasa a XI-a vor studia „Istoria Evreilor. Holocaustul”

Niciun responsabil politic nu se află pe lista celor trimiși în judecată de procurori

Pare că totul era coordonat în așa fel încât protestatarii să fie destul de înspăimântați de ceea ce li se putea întâmpla dacă se mai adunau în fața guvernului cu pancartele și sloganurile lor.

Totuși, niciun responsabil politic nu se află pe lista celor trimiși în judecată de procurori. Dar după toate aventurile dosarului, șefii jandarmilor vor trebui să dea explicații în fața judecătorilor. Procurorii militari îi acuză pe cei 16 jandarmi din forțele de ordine trimiși în judecată de abuz în serviciu, fals și purtare abuzivă. Dintre ei, 6 sunt colonei, majoritatea în rezervă, deci beneficiari ai pensiilor speciale.

Lipsește din lista acuzaților și colonelul de jandarmi, Cătălin Paraschiv, căruia i s-a spus Fantoma în alb sau Dirijorul: în timpul represiunii era îmbrăcat în costum alb și apare în filmări și fotografii dirijând atacul forțelor de ordine. Există suspiciuni că ar fi fost protejat.

Continuarea, în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursă foto: DW

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU
  1. Nu că ar exista suspiciuni că ar fi protejați (politicienii și colonelul Paraschiv). Asta este o certitudine. Nu credeți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid. Printre...

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...