Drum de apă și de piatră, expoziția de pictură a artistului Roland Pangrati la galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona

Data:

Drum de apă și de piatră, expoziția de pictură a artistului Roland Pangrati la galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona.

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasadele României și Japoniei în Republica Portugheză, prezintă expoziția de pictură „Drum de apă și de piatrăˮ, special concepută și realizată de artistul român Roland Pangrati pentru expunerea la galeria reprezentanței ICR de la Lisabona (Alfama, Rua do Barão 10), în perioada 10 mai – 20 iunie 2024.

Curatoriată de Cristina Simion, expoziția „Drum de apă și de piatrăˮ cuprinde o serie de lucrări realizate cu tehnica picturii japoneze Nihonga, având ca inspirație unele dintre cele mai reprezentative situri naturale, stâncoase din Portugalia.

Expoziția este organizată în contextul celebrării a 50 de ani de la Revoluția Garoafelor și a 35 de ani de la căderea Cortinei de Fier, fiind dedicată promovării relațiilor interumane și a valorilor culturale româno-portugheze prin adaptarea contemporană a mijloacelor artistice tradiționale japoneze.

Lagos / „Drum de apă și de piatrăˮ – expoziția de pictură a artistului Roland Pangrati

Vernisajul va avea loc în data de 9 mai, ora 18:30, cu prezența artistului Roland Pangrati și a curatoarei. Intrarea se va face pe baza unei invitații nominale.

Despre expoziția Drum de apă și de piatră

„Drum de apă și de piatră” este un ciclu creativ în care cunoscutul artist român Roland Pangrati folosește temele sale preferate, stâncile – element static și apa – element dinamic,  într-o serie de lucrări realizate în tehnica japoneză Nihonga, inspirate de peisajele coastei atlantice din Portugalia, pe care le transformă în compoziții conceptuale, aproape abstracte.

Artistul contopește fragmente de realitate – uneori, recognoscibile, cu perspective imaginare elaborate, poetice și mistice, prezentând coexistența stâncilor și apei oceanului în momente de acalmie armonică.

Forța imaginilor este mult amplificată, grație colaborării dintre Roland Pangrati și compozitorul, dirijorul și designerul de sunet Eugen Dan Drăgoi.

Creând un concept unic în lume, compozitorul imaginează o polifonie a arhitecturii spațiului expozițional, îmbogățind aspectul vizual cu mișcare temporală.

Privitorul are astfel oportunitatea să trăiască plenar experiența lumii imaginative, completând-o cu propria lui experiență spirituală.

O lume interioară de o uluitoare bogăție

În 2023/ 2024, Pangrati vizitează Portugalia și documentează fotografic și cinematografic seria, impresionat de peisajele de la Praia dos Três Irmaõs, São Gonçalo de Lagos, Colares, Ericeira, Almancil, Praia do Senhor da Pedra, Praia de Valadares, Praia do Beliche, Sagres, São João das Lampas, Cabo da Roca.

Transgresia spectaculoasei coaste portugheze în lucrări care descriu o lume interioară de o uluitoare bogăție e influențată atât de filosoful japonez Yasunari Kawabata, cât și de poemele lui Fernando Pessoa, care l-au însoțit și inspirat pe Pangrati într-o călătorie aproape inițiatică.

Portret Roland Pangrati

Compozițiile artistului declină într-o paletă cromatică foarte restrânsă coexistența tumultuoasă a apei și rocilor, drumul de piatră și de apă care însoțește întreaga istorie portugheză, parabolă a răbdării, a transformării, a evoluției, a indescriptibilei senzații, saudade, cel mai frumos corespondent al cuvântului românesc dor.

Citește și: Restricții de trafic pe autostrăzile A1 și A10. Circulație îngreunată pe DN 22A – PRESShub

Străbătând Portugalia de la nord la sud, de-a lungul coastei aflate „la marginea continentului”, Pangrati își redefinește universul artistic și reușește să transforme elemente naturale specifice în simboluri universale.

Roland Pangrati, un stil la granița dintre figurativ și abstract

Curatoarea expoziției este dr. Cristina Simion, care a curatoriat pentru Pangrati și seria de expoziții „The Moon Glows the Same”, în 2022.

După mai multe stagii de pregătire universitară în Tokyo, Japonia, pentru a deprinde tehnicile tradiționale ale picturii japoneze Nihonga, Roland Pangrati și-a dezvoltat un stil propriu, la granița dintre figurativ și abstract, care i-a adus recunoaștere în spațiul european, dar și în Japonia și Coreea de Sud.

Citește și: Clan din Olt, implicat în campania electorală. Miza: concesionarea celui mai mare târg din judeţ VIDEO 

Din 2020, mai multe lucrări din seria „Rocks” au fost prezentate de Galerie Floraison Tokyo și de Galerie 10 din Saint Moritz, în expoziții personale și de grup. Lucrările sale au fost selecționate atât în Târgul internațional de artă Seognam Art Fair, Coreea de Sud, cât și în Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov – Bienala Albastră.

Expoziția The Moon Glows the Sam

În 2022, expoziția „The Moon Glows the Same” a fost itinerată în România în cinci prestigioase spații expoziționale: Muzeul de Artă al Complexului Muzeal Național Moldova/ Palatul Culturii din Iași, Muzeul Național al Bucovinei – Secția de artă, Suceava, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (unde expoziția a fost prezentată și în Noaptea Albă a Muzeelor și Galeriilor), Muzeul Național al Țăranului Român și pavilionul Japoniei la Târgul Internațional de Carte Bookfest 2022.

Expoziția va putea fi vizitată la Institutul Cultural Român de la Lisabona de luni până joi între orele 10:00 – 14:00 și vineri între orele 10:00 – 12:00.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” începe astăzi la Alba Iulia | Alba24

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” începe duminică la Alba...

LA NOTTE. O lună Mai cu muzică barocă

LA NOTTE. O lună Mai cu muzică barocă. Ansamblul...

Bookfest 2024. Capitala cărților bune

Bookfest 2024 este capitala cărților bune din 29 mai....

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la Romanian Creative Week

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la...