Lista castelelor, conacelor și cetăților din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni. Peste un miliard de lei din fonduri UE investiți în reabilitări

Data:

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor europene, de la intrarea țării în UE. Suma investită în ultimii ani depășește un miliard de lei (1.076.337.187 de lei), doar prin Programul Operațional Regional (POR).

Bani pentru acest tip de clădiri au mai fost alocați și din alte surse de finanțare sau fonduri europene din alte programe, inclusiv contribuții din bugetele administrațiilor locale, ceea ce arată un uriaș efort financiar direcționat pentru salvarea acestui patrimoniu, precum și efectele directe pe care le au beneficiile calității de membru UE.

Citește și: Universitatea de Vest din Timișoara dezvoltă primele programe de studii în domeniul tineretului din România

Investițiile deja finalizate sunt completate în prezent cu 12 rute turistice/culturale finanțate prin PNRR.

Este vorba despre: ruta castelelor, ruta cetăților, traseul castrelor romane, ruta curiilor, cuta culelor, ruta Sf. Ladislau pe teritoriul României, ruta bisericilor de lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta bisericilor fortificate, traseul gastronomiei tradiționale, ruta refacerea peisajului cultural din Delta Dunării și ruta satelor cu arhitectură tradițională.

În total, prin PNRR, au fost semnate până acum 85 de contracte de finanțare în vederea restaurării pentru 256 de obiective, a transmis Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: Primăria Iași este obligată să achite despăgubiri de mii de lei

Conace, castele, cetăți și palate reabilitate prin POR

G4Media a obținut în premieră o listă a castelelor, conacelor, palatelor și cetăților reabilitate cu bani europeni de la intrarea României în UE, centralizate de mai multe structuri guvernamentale, la solicitarea publicației.

Multe dintre obiective zăceau în ruine, iar fondurile europene au reprezentant o oportunitate pentru autoritățile locale. Obiective precum cetățile din Făgăraș, Rupea și Alba Iulia au devenit obiective turistice importante și spectaculoase.

Administrațiile locale au ajuns să numere sute de mii de turiști anual și au creat diferite evenimente în jurul lor. Aceste proiecte de reabilitare finanțate din fonduri europene au devenit, astfel, oportunități de dezvoltare pentru comunitățile locale.

Continuarea în G4Media


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Castelul Bánffy de la Răscruci, sursa: Facebook)

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Protest pro-Palestina la București. Manifestanții condamnă masacrul din Gaza

Protest pro-Palestina la București, sâmbătă, după ce manifestări similare...

Procurorul Onea se întoarce la DNA

Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

LA NOTTE. O lună Mai cu muzică barocă

LA NOTTE. O lună Mai cu muzică barocă. Ansamblul...