Elevii nu mai pot fi certați în fața clasei sau sancționați pentru felul cum se îmbracă la școală

Data:

Mustrarea în fața clasei a elevilor, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6 au fost eliminate din proiectul de statut al elevului.

În proiectul noului statul al elevului nu mai apar câteva dintre controversatele propuneri care au stârnit nemulțumiri, în decembrie 2022: sancțiunile legate de mustrarea copiilor în fața clasei, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6. În proiectul de ordin de ministru care actualizează statulul elevului din 2016 nu se mai precizează câteva dintre sancțiunile care au fost propuse inițial.

Este vorba despre trei sancțiuni controversate: mustrarea elevului în fața clasei care era propusă astfel: „Sancţionarea elevilor sub forma mustrării se poate face în faţa colectivului clasei”.

În prezent, statutul elevilor prevede că „sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context“.

Noul proiect obținut de Edupedu.ro nu propune nici o modificare a articolului 16, astfel că dacă documentul se aprobă în această variantă, mustrarea în fața colectivului clasei va fi în continuare interzisă.

O altă modificare la care s-a renunțat față de proiectul propus în decembrie este „mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, care dispune de resursele necesare pentru remedierea situației disciplinare și școlare a elevului sancționat, în baza aprobării inspectoratului școlar, cu respectarea prevederilor Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar”. Noul proiect de ordin de ministru nu mai conține această sancțiune.

Nici scăderea notei la purtare sub 6 cu declararea nepromovabilității anului de studiu respectiv, nu mai apare în noul proiect, potrivit Edupedu.ro.

Citește și: 10 cele mai puternice cutremure din ultimul secol

Fără sancțiuni pentru îmbrăcăminte

În proiectul propus în decembrie 2022 apărea și o sancțiune scrisă legată de ținuta vestimentară. Lipsa elementelor de identificare putea fi sancționată cu observație și mustrare scrisă.

În prezent articolul 14, litera c) prevede că „Ţinuta vestimentară decentă şi adecvată sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul şcolii”.

În proiectul anterior se propunea sancționarea cu observație sau mustrare scrisă pentru cei care nu respectă regulile privind ținuta vestimentară. Acum însă, s-a renunțat la această prevedere.

În plus, conform Regulamentului Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, elaborat și aprobat de ministerul Educației, pe baza căruia școlile își creează propriul regulament de ordine interioară, (n. red. ROFUIP), articolul 187, alin 2, „în unitățile de învățământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau altele asemenea”. (Monitorul de Cluj)

sursă foto Facebook Emil Boc

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Universitatea Babeş-Bolyai, parteneriat cu o universitate din Marea Britanie pentru programe de studii comune

În perioada 17-19 aprilie 2024, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a...

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește la Iași | Ziarul de Iași

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește...

Cum a ajuns o româncă investitor la JetBlue Ventures din San Francisco

Cum a ajuns o româncă investitor la JetBlue Ventures...