Fenomenul mamelor minore. Dramele din spatele statisticilor

Data:

Fenomenul mamelor minore. În lipsa educaţiei sexuale în şcoli, România continuă să fie fruntaşă la numărul de copii care aduc pe lume copii. Dincolo de cifrele seci, însă, se ascund drame care se propagă din generaţie în generaţie.

La Maternitatea din Botoşani, de la începutul anului până pe 6 noiembrie 2023, au născut 49 de mame minore. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, 31 dintre mamele minore au avut 17 ani, 14 au avut 16 ani, iar patru mame au născut la 15 ani. Patru dintre copile provin din mediul urban, în timp ce restul sunt din mediul rural.

Citește și: Cele mai răspândite minciuni despre migranții veniți în Europa

Cinci dintre mamele minore și-au abandonat copiii în Maternitate.

„În Maternitatea Botoșani, fiecare mamă care are sub 18 ani este luată în evidență de asistenta socială a secției. Se face o anchetă socială minimă inițial și funcție de datele preliminare se iau decizii ulterioare. Numărul de minore care au născut anul acesta este ușor mai scăzut decât anii trecuţi.

Dintre cazurile care au necesitat atenție specială din punct de vedere al asistenței sociale, au fost cinci transferuri la Centrul maternal „Micul Prinț”, pentru că în cazurile respective nu s- a identificat locuința adecvată în care să locuiască nou-născutul și au fost cinci cazuri când mama a renunțat la drepturi și a lăsat copilul în maternitate, iar ulterior a fost instituită măsură de asistență socială la un asistent maternal profesionist”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu, şef Secție Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean „Mavromati” Botoşani.

Citește și: Soacra primarului Cherecheș era dispusă să plătească cât spunea judecătoarea pentru achitarea ginerelui

Din fericire, spre deosebire de anii trecuţi, mai multe dintre mămicile minore s-au întors la școală pentru a-și finaliza studiile.

Un caz deosebit este al unei copile care a născut la 16 ani gemeni, bebeluşi născuți prematur. Micuţii au necesitat spitalizare mai multe luni, timp în care mama a făcut naveta din spital la școală, ca să-şi continue studiile.

Continuarea în Monitorulbt.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Monitorulbt.ro)

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„România regală, un răstimp de progres”, conferință dedicată Reginei Maria a României | Bihoreanul

„România regală, un răstimp de progres", conferință dedicată Reginei...

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere | Ziarul de Iași

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere....

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina | Info sud-est

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu...