George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

Data:

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR? Și de ce înainte de europarlamentare radicalii își arată disprețul față de UE? O analiză semnată de Sabina Fati.

Cu mai bine de o lună și jumătate înainte de alegerile locale și europarlamentare, sondajele arată o scădere accelerată a Alianței pentru Unirea Românilor.

AUR nu mai bruiază, iar în interiorul partidului, George Simion e acuzat de blat în campania pe București.

Euroscepticismul și mesajele anti UE au populat Conferința AUR

În schimb euroscepticismul și mesajele anti UE au populat Conferința AUR intitulată Make Europe Great Again, unde au venit populiști și extremiști de mâna a doua din Europa și Statele Unite să vorbească despre naţionalism, familie, avort, anti-LGBT și anti-migrație.

AUR ar vrea să redea măreția Europei printr-o întoarcerea în timp, o piruetă înapoi în vremurile dictaturii, după cum rezultă din discursurile ținute la această conferință, în care au ieșit în evidență trei mari teme:

(i) una dintre temele favorite a fost avortul, pe care conservatorii polonezi l-au interzis în 2019, o idee pentru care militează și radicalii români. Senatorul AUR, Claudiu Târziu a spus că „Europa trebuie să revină la o cultură a vieții” și „să renunțe la cultura morții”, „mai ales prin ceea ce promovează Comisia Europeană care urmărește să transforme uciderea de copii nenăscuți într-un drept fundamental european, care prevede constrângeri și obligații pentru cei care apără viața”.

Citește și: Centrala nucleară de la Cernobîl: 38 de ani de la accident și 2 ani de la ocupare

E vorba despre o propunere de rezoluție a Parlamentului European prin care statele UE să nu mai poată interzice avorturile. Bruxelles-ul e îngrijorat nu doar de cazul polonez, ci și de tradiția din Malta, care de pildă nu dă voie nici măcar femeilor bolnave de cancer să fie tratate dacă sunt însărcinate (…).

(ii) tendința de federalizare a Uniunii Europene, în fapt tot mai timidă, este un subiect favorit al radicalilor de pe tot continentul (…)

George Simion recidivează: i-a făcut din nou un laudatio lui Viktor Orban

(iii) admirația față de adevărații lideri conservatori a fost adusă în discuție de președintele AUR, George Simion, care i-a făcut din nou un laudatio lui Viktor Orban, premierul ungar pro-Putin, tot mai marginalizat în UE și NATO. Viktor Orban a devenit modelul extremiștilor români, dar el are admiratori și în alte state printre populiștii occidentali, care nu înțeleg de ce Rusia este periculoasă pentru Occident (…)

Citește și: Cultură de canabis, descoperită de polițiști într-un apartament

Un ideolog pro-Familia și anti LGBT din Statele Unite, Jack Posobiec l-a amintit și el pe primul ministru al Ungariei, care la fel ca Javier Gerardo Milei, președintele Argentinei, „le-a arătat oamenilor cum trebuie să lupte”.

George Simion a propus și o declaraţie comună a partidelor conservatoare de a nu o vota pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene.

Ideea nu este a lui. Viktor Orban a cerut la Conferința Dreptei Naționaliste de la Bruxelles de acum două săptămâni înlocuirea conducerii UE după alegerile europarlamentare fiindcă nu și-ar fi îndeplinit niciunul dintre obiective.

La această Conferință nu au fost și radicalii români, ceea ce nu i-a împiedicat să-i admire discursul premierului ungar. L-au invitat de altfel la București, deși fără să aibă așteptări să vină. 

Extremiștii români au nevoie de un model extern și contemporan pentru viitorul lor, fiindcă apelul la trecut nu sună bine, iar legionarii cu care le-ar plăcea să se compare au avut partea lor de crime. Viktor Orban e popular în România, iar din sondaje rezultă că e și admirat.

Spre deosebire de radicalii români, însă, Orban are programe și e înconjurat de oameni bine educați, dar chiar și așa e în mare pierdere de viteză.

Preluarea din Deutsche Welle


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Pericolul maghiar”: Cum au rămas ungurii „dușmanii” noștri permanenți? | Deutsche Welle

Cum au rămas ungurii „dușmanii” noștri permanenți? Radicalii de...

Bîstroe, nava scufundată și interesul României

Bîstroe, nava scufundată și interesul României. Accidentul naval din...

Un premiu prestigios

Un premiu prestigios. Meritul revine, în primul rând, ziarului,...

Eșecul Marelui Plan PSD-PNL | Revista22

Eșecul Marelui Plan PSD-PNL. Coaliției PSD-PNL i s-a năruit...